Prof. Dr. Dalkara, “Beyinlerimiz bilgisayara benzemez”

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi AEP Komisyonu tarafından düzenlenen “Beyin Gibi Karmaşık Bir Yapıyı Nasıl Anlayabiliriz?” konulu konferansta konuşan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Dalkara, “Eskiden beri beyinlerimiz hep bilgisayara benzetiliyor. Halbuki beyinlerimiz bilgisayara hiç benzemez” dedi.

EÜ Tıp Fakültesi Hipokrat Amfisinde “Beyin Gibi Karmaşık Bir Yapıyı Nasıl Anlayabiliriz?” konulu konferans düzenlendi. Konferansa, EÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Göksel, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Araştırma Eğitim Programı (AEP) Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Candan Çiçek, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Dalkara, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. AEP’nin EÜ Tıp Fakültesinde yürütülen eğitim programının yanı sıra öğrencilerin gönüllü olarak katılabildiği bir platform olduğuna değinen Prof. Dr. Çiçek, programın amacının, öğrencileri bilimsel düşünce ve bilim felsefesiyle tanıştırıp aynı zamanda ilgi duyulan alanlarda derinlemesine araştırma yapmalarını sağlamak olduğunun altını çizdi. Öğrencilerin, bilimsel bir araştırma tasarlayıp yürütme ve yayına hazırlayıp sunabilme yetkinliği kazandırmaya çalıştıklarını da kaydeden Prof. Dr. Çiçek, “Bunun için öğrencilerin projeleriyle başlangıç ve açılışlar yapıyoruz” dedi.

Nöropsikiyatrik hastalıkların dünya ilaç harcamaları içinde birinci olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dalkara, ABD’nde 300’ü geçen tez programının var olduğuna ve nörobilim adına dünya üzerindeki programlara da değindi. Araştırmalar sonucu, farklı canlıların nörolojik yapılarını anime videolarla öğrencilere anlatırken beynin çalışma sistemini de anlatan Prof. Dr. Dalkara, “Eskiden beri beyinlerimiz hep bilgisayara benzetiliyor. Halbuki beyinlerimiz bilgisayara hiç benzemez. Çünkü bilgisayar 1-0 gibi sayısal sistemle çalışırken beyin böyle bir sistemle değil nöronlarımızla işlemlerini gerçekleştirmektedir” diye konuştu. EÜ Tıp Fakültesi öğrenci ve mezunlarının sözlü sunumlarıyla devam eden konferansın sonunda dinleyicilerin soru ve görüşleri alındı. Konferansın ardından katılımcılar, EÜ Tıp Fakültesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Toplantı Salonunda yeni yıl programında keyifli anlar yaşadı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir