Ege’de “Türkiye’nin İlk Antarktika Seferi” söyleşisi

Rana Beyza Öztürk- Adem Geyik – Bana Broo

İZMİR (Ege Ajans) – Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Türkiye’nin İlk Antarktika Seferi” söyleşisine konuşmacı olarak katılan Türk Deniz Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, beyaz kıta Antarktika’daki çalışmalarıyla ilgili paylaşımlarda bulundu.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Yaşa, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Lisans eğitimini Ege Üniversitesi Fen Fakültesinde tamamlayan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırma Vakfı Başkanı olan Prof. Dr. Bayram Öztürk, söyleşiye konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını yapan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abay, “Hocamız çok önemli bir değer. Kendisini aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Bu etkinliğin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“ANTARKTİKA’YA HERKES GİDEBİLİR, BİZİM DERDİMİZ BİLİM YAPMAK”

Söyleşide beyaz kıta Antarktika’daki çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Öztürk, “Piri Reis’ten bugüne kadar aslında hep bir şekilde temas ettiğimiz pek çok ülkenin koruması altında olan Antarktika’da çalışmaya beni en çok iten şeylerden biri de ‘Bulgaristan, Ukrayna, Şili, Peru gibi ülkelerin dahil olduğu araştırma alanında neden 80 milyon nüfuslu Türkiye yok?’ sorusu oldu. Daha sonra buradan yola çıkarak araştırmalara başladım” diye konuştu. Araştırma süresince özellikle maddi olmak üzere birçok zorlukla karşılaştığını belirten Prof. Dr. Öztürk, “Antarktika’ya herkes gidebilir, önemli olan orada ne yapacağınız?  Oraya gidip penguenle fotoğraf çektirenleri de gördüm, diğer ülkelerin bilim adamlarını da. Ama bizim derdimiz orada bilim yapmak. Örneğin, geleceğin gıdası olarak görülen ‘Kril’ hakkında, 50 yıl sonrasında neye mal olacağı bilinmeyen eriyen buz kütleleri ve yükselen su seviyesi konularında araştırma yapmak. Bu nedenle önce İstanbul Üniversitesinden bir ekip topladım. Daha sonra ise ikinci ekibimi Orta Doğu Teknik Üniversitesinden oluşturdum” dedi. Ekip topladıktan sonra faaliyetlerine devam eden Prof. Dr. Öztürk, “Biri İngilizce olmak üzere ‘Neden Antarktika?’ ve ‘Antarktika’da Türk Araştırma Üssü Kurulması Çalıştayı’ adlı kitaplar yayınladım. Çalışmalarımız sırasında birçok deney gerçekleştirdik. Balon deneyi yaptık ve bu deneyle hava kütlesi deniz suyuyla ne kadar ilişkili bunu gözlemledik. Ayrıca kendi kurduğum düzenekle deniz suyunun ne kadar yükseldiğini, oluşan buz yarıklarını ve topladığımız örnekleri inceledik ve halen incelemeye devam ediyoruz” diye konuştu. Söyleşi sonunda, Prof. Dr. Mehmet Ersan ve Prof. Dr. Canan Fisun Abay tarafından Prof. Dr. Öztürk’e teşekkür plaketi verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir