Prof. Dr. Yalçın, “Araştırma üniversitesi olmaktan başka bir seçeneğimiz yok”

Ege Üniversitesi Televizyonu’nun  “Yeniden Ege” programına konuk olan Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Yalçın, Ege Üniversitesi’nde yapılan araştırma ve geliştirme projeleri, Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları, milli ilaç konularında değerlendirmelerde bulundu.

Ege Üniversitesi Televizyonu’nda yayınlanan, sunuculuğunu Doç. Dr. Cem Güzeloğlu’nun, yapımcılığını Prof. Dr. Dilek Takımcı’nın yaptığı “Yeniden Ege” programına konuk olan Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Yalçın, Ege Üniversitesi’nde, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde bir kültür haline gelen bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarını, yenilikçi ve inovasyon  nitelikli araştırmalar ile   araştırma üniversitesi yolunda gerçekleştirilen projeler hakkında bilgi verdi.

Ege Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olmaya yönelik çalışmaları ile ilgili konuşan Prof. Dr. Ayfer Yalçın, “Rektörümüzün göreve geldiği andan itibaren bu konuda çok ciddi ve kararlılıkla sürdürdüğü ve başlattığı bir dizi hareket oldu. Aslına bakarsanız Ege Üniversitesinin,  Araştırma Üniversitesi olmaktan başka bir seçeneği yok. Çünkü son derece güçlü bir araştırma altyapısı var, araştırmacı altyapısı çok zengin, sayısız araştırma projesi var. 17  tane fakültesi  çok sayıda araştırma merkezi ve enstitüler bazında bir dizi yapılanması var. Sonuç olarak bütün olanakları topladığımızda Araştırma Üniversitesi olmayı çoktan hak ediyoruz.  Fakat bu aşamaya erişebilmek için bu konuya karşı kararlılık ve sistematik bir yaklaşım tarzı gerekli,  bu çerçevede bakıldığında açık söylemek gerekirsek biz daha öncesinde bu farkındalığa sahip değildik. Fakat bu son iki yıldır araştırma üniversitesi olma fikri bizim günlük yaşantımızda çok önemli yer tutuyor. Tamamen bu fikre adapte olmuş durumdayız ve bu sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. Sayın Rektörümüzün bu konuda son derece itici güç kaynağı olan çabaları oldu. Geçen yıl itibari ile bizim için ilk kez ama çok önemli olan bir Gelecek Şurası toplantısı yapıldı. O toplantıdan bazı çıktılar elde edildi ve eminim ki bu çıktıları üniversitemiz  hedefler doğrultusunda en iyi biçimde kullanacak” dedi.

“Rektörümüz süreç yönetiminde önemli rol oynuyor”

Araştırma üniversitesi olma yolunda Ege Üniversitesi’nde ciddi değişim ve dönüşümlerin olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yalçın, “Araştırma Üniversitesi olduktan sonra bizim bir dizi yükümlülüklerimiz olacak. Bu sebeple de şimdiden aktif olarak hazırlanmak gerekiyor. Bilimsel araştırma projelerinin genel hatları değişti, proje desteklerinin de daha çok güçlendiğini görüyoruz. Araştırmacılar destekleniyor. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine sağlanacak burs da bunun bir örneği. Genç araştırmacıların ve akademisyenlerin yurtdışına uluslararası toplantılarda sunum yapmak için gitmesinin desteklenme süreci de başlayacak. Tüm bunlardan bağımsız olarak Rektörümüzün devlet katında önemli bürokratik altyapı ve deneyimi olması da üniversitemiz açısından büyük yarar sağlıyor.  Bu sayede üniversitemiz görünür hale geldi, bakanlar ve bürokratik kişiler tarafından ziyaret edilmeye başlandı ve çoğu projelerde  destekleniyoruz. Araştırma Üniversitesi olmanın en önemli şartlarından biri de üniversitenin görünür olması durumudur. Tüm bu gelişmeler neticesinde inanıyorum ki en kısa zamanda Araştırma Üniversitesi olacağız” diye konuştu.

“Hedef, Ar-Ge ve inovasyon kültürünü yaygınlaştırmak”

Ar-Ge ve inovasyonun  bir kültüre dönüştürülmesi konusunda da yapılan çalışmalara da değinen Prof. Dr. Yalçın, “Rektörümüzün en önemli hedeflerinden birisi de Ar-Ge ve inovasyonla ilgili yapılan çalışmaların kültüre dönüştürülmesidir. Hedeflerimiz doğrultusunda yaptığımız çalışmalar olumlu sonuçlarını verdi. Üniversitemizin kurum dışı alınan projeleri ve TÜBİTAK projelerimizin sayısı da oldukça yükseldi.  Bununla birlikte girişimcilik endeksimiz yükseliyor, görünürlüğümüzün artması için birtakım toplantılar düzenleniyor, motivasyonu arttırmaya yönelik gayretler devam ediyor. Yakın bir zamanda Rektörümüz çok önemli bir girişim daha başlattı bu da araştırma gruplarının organizasyonu şeklinde.  Bizim gibi büyük bir üniversitede var olan bileşenleri bir araya getirmek için ortak bir dil, koordinasyon ve iş birliği yaratmak gerekiyor. Rektörümüz fakülteleri birebir ziyaret ederek özgün projeleri dinleyip hayata geçirilmesi adına bizleri teşvik ediyor” diye konuştu.

Ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Yalçın, “Eğitim ve öğretim vermeye odaklı, sağlık alanında, toplum sağlığını geliştirmek adına, özellikle de koruyucu sağlık hizmetleri vermek üzere,  Eczacılık Fakültesi’nin rol oynayabileceği alanları biz tespit ettik ve 12 proje hazırladık. Sağlıkla ilgili diğer bölümler de çeşitli projeler hazırladılar en yakın zamanda bunları Sağlık Bakanlığı’na sunacağız” dedi.

“İlaç Ar-Ge Çalıştayı yapacağız”

Ege Üniversitesi’nin teknik altyapı ve uzman altyapısıyla ‘Milli İlaç Ar-Ge’si yapmaya hazır olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın, “Üniversitemizin özelinde konuya bakacak olursak sahip olduğumuz teknik altyapı ve uzman altyapısıyla ‘Milli İlaç Ar-Ge’si yapmaya hazırız.  ‘Milli İlaç’ projesinin ülkenin kalkınma hedefi doğrultusunda ekonomik güç olduğunu fark ederek ilerliyoruz. Eczacılık Fakültesi Farmasötik Bilimler Araştırma Laboratuvarı,   ARGEFAR,  Ege MATAL, Tıp Fakültesi’nin klinik araştırma kaynakları gibi bütün bu İlaç Ar-Ge’sine destek verecek büyük yapılanmalarımız var. Bu alanda biz de varız diyebilmek için bir ‘İlaç Ar-Ge Çalıştayı’ düzenleme planlarımız var.   Bu kapsamda ekonomik düzeyde olsun, Sağlık Bakanlığı düzeyinde olsun ilişkili olan bütün karar verici üst yapıların da bir arada olduğu, bizim tüm araştırma potansiyelimizin sergilendiği çok büyük katılımlı bir çalıştay planımız var” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir