Prof. Dr. Makay, “Oluşturduğumuz eğitim platformu ile Türkiye’de tekiz”

EÜ Tıp Fakültesinden Robotik Cerrahi Eğitimi

Prof. Dr. Makay,  “Oluşturduğumuz eğitim platformu ile Türkiye’de tekiz”

Eylül Nurkanlı – Buğra İğci

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı tarafından “Temel ‘DRY-LAB’ Robotik Cerrahi Kursu” düzenlendi. Tıp Fakültesi Hastanesi Robotik Cerrahi Salonunda gerçekleşen eğitimi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Özer Makay ve Op. Dr. Murat Özdemir verdi.

Eğitimin niteliğinden bahseden Prof. Dr. Makay, “Robotik Cerrahi Kursu’nun özelliği, Türkiye’de modellerle birlikte gerçekleştirilen tek kurs olması. Uçak pilotu eğitimlerindeki gibi simülatör eşliğinde eğitimin yanı sıra dört farklı eğitim modelinde robotik cerrahiyi uygulama fırsatı veriyoruz. Oluşturduğumuz eğitim platformunun bu özelliği ile Türkiye’de tekiz.  Ben her ne kadar Genel Cerrah olsam da Robotik Cerrahi, bütün cerrahi branşlarına hitap ettiği için bugün burada sadece Genel Cerrahlar değil Kadın Doğum Uzmanları da var. Bu bir butik toplantı. Eğitimi sadece 4 kişilik kontenjanla sınırladık. Oysa talep çok yoğun. Bundan dolayı eğitimin devamının geleceğini düşünüyoruz’’ dedi.

“Robotik Cerrahi’yi simülasyon eğitimiyle öğreniyorlar”

Eğitimden bekledikleri sonuçtan bahseden Prof. Dr. Makay, “Kursumuzda, bir Robotik Cerrahi felsefesiyle, Robotik Cerrahi’nin bilimsel platformdaki yerini daha sonra da gerekliliklerini ve teknik özelliklerini anlattığımız teorik eğitimimiz var. Sonrasında ise kursiyerlerin sistemi daha yakından görme, sisteme temas etme şansını bulmaları için ameliyathane uygulamamız bulunuyor. Robotik Cerrahi birçok ekipmandan oluştuğu için tek tek her ekipmanla tanışmakla yükümlüler. Bu buluşma kısmında, sistemin neredeyse başından sonuna her özelliğini öğrenmiş ve uygulamış oluyorlar. Nasıl bir pilotun önce simülasyon eğitiminde kendini test etmesi gerekiyorsa, kursiyerlerimiz de aynı şekilde Robotik Cerrahi’yi simülasyon eğitimiyle öğreniyor ve kendilerini deniyorlar’’ diye konuştu.

Prof. Dr. Makay, “Bundan 20 yıl öncesinde sadece kitapların üzerinde Robotik Cerrahiden bahsediyorken, bunun yavaş yavaş kliniğe entegre olduğunu görüyoruz. Bugün mesela Türkiye’de 37 aktif kullanılan Robotik Cerrahi Platformu’nun olduğunu söyleyecek olursak ve dünyada binlerce ameliyatın Robotik Cerrahi yöntemiyle yapıldığından bahsedersek aslında klinik kullanımda ne kadar öne çıktığını fark edebiliriz. Kursiyerlerimiz bunu sistemde uygulama şansı buluyorlar. Bunun bir de ikinci aşama olarak kendini pekiştirme ve klinik ortama, kadavralar üzerinde pratiğe taşınması gerekiyor. Biz bu eğitimde kursiyerlerimizi ilk aşama için sistemle tanıştırıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir