Manşeti artık okur atıyor!

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden iki öğretim üyesinin birlikte gerçekleştirdiği araştırma, internet kullanıcılarının, gazetecilerin haberle ilgili kararlarını etkilediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre gazeteciler en çok haberlerin tıklanma oranları, internet kullanıcılarının Google’da yaptığı aramalar ve sosyal medya gündeminden etkileniyor.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şadiye Deniz ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Korap Özel’in gazetecilerle görüşerek gerçekleştirdiği araştırma, günümüzde internet editörlerinin hangi haberleri yayına sokacakları ve haberi hangi sırada sunacakları konusunda karar verirken, en fazla tıklanma rakamlarından, daha sonra da Google arama sonuçları ve sosyal medya gündemi tarafından yönlendirildiğini belirledi. Çalışmada, gazetecilerin bir konuyu haberleştirmek için dikkate aldığı “önemlilik”, “ilginçlik” gibi klasik haber faktörlerine günümüzde “okur”un da eklendiğine dikkat çekildi.

“Bana Okurunu Söyle, Sana Manşetini Söyleyeyim: Gazetecilerin, İçerik Hiyerarşisini ve Gündemi Belirlemede Okurun Değişen Rolüne Bakışı” adlı çalışmada, Türkiye’de en fazla ziyaret edilen ana akım medya gazetelerinin web sayfalarının editörleri ve yöneticileri ile yapılan görüşmeler sonucunda dijital gazetecilikte okurun haber üretim sürecine ve haberle ilgili aldıkları kararlara kesin bir etkisi bulunduğu belirtildi. Neyin haber yapılacağı, hangi büyüklükte ve hangi sırada sunulacağı, hangi perspektiften ne tür bir başlıkla aktarılacağı gibi haberle ilgili kararlarda okurun güçlü bir etkisi olduğunu söyleyen araştırmaya göre okurların en önemli davranışları, tıklama, arama motorlarında arattığı konu ve kelimeler ve okurun Twitter gibi sosyal ağlarda yaptığı paylaşımlar olarak sıralandı.

“Dijitalleşme ile gazetecilik iş akışı da değişti” 

Araştırma kapsamında dijital gazeteciliğin en önemli verisinin tıklanma sayısı olduğu ve bu sayının artması için geleneksel gazetecilikte olmayan pek çok istihdam alanının ortaya çıktığı vurgulanırken, SEO (Search Engine Optimisation – Arama Motoru Optimizasyonu) departmanı, haberlerin sadece sosyal medyada paylaşılmasından sorumlu editoryal birimlerin oluşturulması, okur yorumları editörlerinin istihdam edilmesi, video editörlerinin sayısının her geçen gün artması, ekonomi, dış haberler, politika, magazin gibi geleneksel basında da var olan birimlerin editörlerine tık hedefleri konması gibi birçok olguyla gazetecilik iş akışındaki değişimler ortaya kondu.

Araştırma sonunda dijital gazetecilikte, internet editörünün haber seçme/eleme kararında okurun geleneksel gazetecilikten daha etkili olduğu görülürken, bunun en büyük sebebi olarak da dijitalleşme ile birlikte okur davranışlarının ölçülebilir hale gelmesi vurgulandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir