Egeli gençlerden insanlığa umut olacak proje
“Atıklardan Hayatlara”
Sümeyye Akdağ
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencileri Mustafa Coşkun ve Emre Karapaça yürüttükleri “Atıklardan Hayatlara” isimli projeleri ile insanlığa umut olmayı hedefliyor.
Projelerinin detaylarını anlatan Mustafa Coşkun, günümüz dünyasında baş gösteren açlık ve su sıkıntısının projelerinin çıkış noktası olduğunu vurguladı. Coşkun, “Bilindiği gibi Afrika’daki su sıkıntısı çok uzun yıllardır devam etmekte. Dünyada her 4 bin 900 çocuk kirli sulardan ve sağlıksız yaşam koşullarından kaynaklanan hastalıklar nedeniyle ölüyor. Bu ölümlerin önemli bir kısmı ise Afrika’da yaşanıyor. Biz bu proje ile insanlara nasıl kalıcı bir yardım sağlayabiliriz diye kafa yorduk. Yardıma ihtiyacı olan bu insanlara ne tür bir yarar sağlayabiliriz dedik. Bu bağlamda araştırmalarımız doğrultusunda su filtreli matara adıyla geçen ürünü keşfettik. Bu ürün bakterilerin yüzde 99.9’unu temizliyor. Buradan hareketle su var ama temiz su yok dedik ve başladık” diye konuştu.
Hedeflerinin benzer projeleri de destekleyen ve dünya çapında satış yapan bit firmanın üretmiş olduğu su filtreli mataralarını Afrika’ya götürmek olduğuna değinen Coşkun, “Projemizde çeşitli kurum ve kuruluşların yardımıyla ilk olarak İzmir’de geri dönüşüm ürünlerinden elde ettiğimiz gelirleri bahsedilen bu mataralarının temin edilmesinde kullanmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Coşkun bu projenin Türkiye’yi temsil etmesi adına önemli bir proje olduğunu belitti. Projenin farkındalık adına önemine değinen Coşkun “ Projemiz insani yönümüzün hala diri olduğunu tüm dünyaya göstermek ve teşvik etmek adına büyük öneme sahip. Yıllardır Afrika’nın açlığını ve susuzluğu duyuyoruz. Biz bu proje ile Afrika’nın susuzluğun son bulmasını istiyoruz” dedi. Dünyada ve ülkemizde çeşitli kurum, kuruluş ve örgütlerin su kuyusu açtırmak gibi girişimlerinin olduğunu kaydeden Coşkun, henüz suyun ulaşmadığı ya da arıtımın sağlanmadığı yerler olduğunun altını çizdi.
Su filtreli mataranın özelliklerinden ve avantajlarından bahseden Coşkun, “Bizim bahsettiğimiz su filtreli mataralar mobil yani ihtiyaç olunan anda ihtiyaç olunan yere taşınabilir durumda. Su kuyusu veya kurulan tesisler ise sabit bir yapıya sahipler. Ayrıca bu mataralar saatte 12 litre temiz su üretmekte. Bu da yılda 105 bin 120 litre temiz su anlamına geliyor. Yani bu rakam genele vurduğumuzda bu büyük bir rakamdır” diye konuştu.