EÜ’de “Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üretim Potansiyeli ve Geleceği” paneli

Çiçeğin Başkentinde süs bitkilerinin geleceği konuşuldu

Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından “Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üretim Potansiyeli ve Geleceği” konulu panel düzenlendi. Bayındır MYO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, Bayındır MYO Müdür Vekili Dr. Öğretim Üyesi Handan Çakar, Bayındır İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Serkan Erdem, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Süs Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Özzambak’ın yaptığı panelde konuşmacı olarak Bayındır İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Peynirci, Bayındır İç ve Dış Mekan Süs Bitkileri Üretici Birliği’nden (ÇİÇEKBİR) Olcay Oral, Ziraat Mühendisleri Yasin İpek ve Pınar Akgün yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, “Bayındır’da çiçekçilik, Fesleğen yetiştiriciliği ile birlikte ilçemizin tarihine girmiştir. 1998 yılında Bayındır’da bir festival başlıyor ve 2010 yılında ise uluslararası boyut kazanıyor. Yaklaşık 20 gün önce Sayın Cumhurbaşkanımızı Bayındırda ağırladık. Sayın Cumhurbaşkanımız, Bayındır Tarıma Dayalı İktisat Organize Sanayinin kurulması ve bu organize sanayinin içinde de süs bitkileri üretim ve araştırma merkezi ve bir fuar merkezinin kurulması konusunu gündeme getirdi. Dünyada süs bitkileri deyince hep Hollanda konuşuluyor ama niye Bayındır konuşulmasın? İnşallah Bayındır hak ettiği yere gelecektir. Bayındır’da süs ve salon bitkileri adına ciddi bir üretim var. Asya pazarına, Dubai, Özbekistan ve Kazakistan’a çok ciddi ihracat gerçekleştiriliyor.  Dünyaya açılmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Bayındır’da ciddi potansiyel var”

Türkiye’deki Süs Bitkileri üretiminin yüzde 25’inin Bayındır’da gerçekleştiğini söyleyen Bayındır MYO Müdür Vekili Dr. Öğretim Üyesi Handan Çakar,  “Bayındır’ın bu konuda ciddi bir potansiyeli var. Ama tam olarak bu potansiyelin açığa çıktığını söyleyemeyiz. Bir takım sorunlar ve kat edilmesi gereken yollar var. Biz, Ege Üniversitesi olarak bu konuya bilimsel yönden nasıl katkıda bulunabiliriz sorusuna cevaplar aramak üzere buradayız. Bu doğrultuda sektördeki sorunları ve bunlara getirilebilecek çözüm önerileri masaya yatırabilmek adına bir platform hazırlamak istedik. Bu panelde buna vesile olacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.

Panel Moderatörü Prof. Dr. Ercan Özzambak, Dünyada ve Türkiye’deki süs bitkileri ihracat ve ithalat rakamları hakkında bilgi verdi. Türkiye’deki süs bitkileri üretiminde İzmir’in birinci sırada olduğunu belirten Prof. Dr. Özzambak,  hem il olarak hem de ilçe bazında süs bitkisi üretiminde önemli yere sahip olduklarını belirtti.

Bayındır’daki süs bitkileri üretimi hakkında bilgi veren İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Peynirci, “Bayındır’daki süs bitkileri üretimi tarihi Osmanlı Dönemine dayanmaktadır. O zamanlar avlularda ve boş arazilerde yetiştiricilik yapılmıştır. Özellikle 2013 yılında aramızdan ayrılan Zeynep Çakır, Bayındır süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. Evinin bahçesinde yetiştirdiği çiçeklerle hem evinin geçimini sağlamış hem de görsel bir  zenginlik katmıştır. Aynı zamanda başta kadınlar olmak üzere Bayındırlı süs bitkileri yetiştiriciliği yapanlara ilham kaynağı olmuştur. 118 milyon süs bitkileri üretiminin 45 milyonu mevsimlik süs bitkileri. Sektörde yaklaşık 4-5 bin kişi istihdam ediliyor” dedi.

“Bacasız Sanayi”

Bayındır’ın bacasız bir organize sanayi gibi olduğunu belirten Olcay Oral ise “ Bayındır’da iklim şartları çok iyi. Bunu çok iyi kullanıyoruz ama teknik bilgilerimiz eksik. Yeni yetişecek öğrencilerimizin daha iyi, aktif ve daha modern bir üretim tarzı benimsemesi ile biz ancak süs bitkileri konusunda ileri düzeyde olan Hollanda gibi ülkeleri yakalayabiliriz. Bu şekilde üretim yapan çok az işletme var. Bunları zamanla aşacağız. Türkiye’den; Avrupa ve Irak, Azerbaycan, Kosova gibi ülkelere bitki gönderiyoruz. O ülkelerin bize katkı vermesiyle üreticilerimiz ekonomik açıdan daha iyi yerlere gelebilir” dedi.

Panelde Ziraat Mühendisleri Yasin İpek ve Pınar Akgün de süs bitkileri ve sebze fide yetiştiriciliği aşamasındaki sorunlar ve çözüm önerileri hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir