AKM’de “Sanat Üzerine Söyleşiler ve Dans Gösterisi”
“ EÜ Uluslararası EgeArt Sanat Günleri”
Can Kıpçak-Gülden Metin
Ege Üniversitesi (EÜ)Viyana Valsi Topluluğu ve Ege Üniversitesi Esodans Topluluğu tarafından “8. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri” kapsamında dans gösterileri ve “Sanat Üzerine Söyleşiler” konferansı gerçekleştirildi. EÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte dans gösterileri izleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı
8. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden Doç. Dr. Fevzi Korur, “Sanat Üzerine Söyleşiler” konulu konferans verdi. “Sanat çok geniş bir alandır ve görülenden daha fazlasıdır. Metaforik ya da sembolik olarak gerçekliği dönüştürüp sanatsal bir ifade oluşturmaya sahip olamayan sanat eserleri gerçekliği sürekli geri veriyorlar” diyen Doç. Dr. Korur sunumunda çağdaş sanatın günümüz eserlerinden de örneklemeler yaptı.
“Çağdaş sanatta kaybolan şey illüzyondur”
Baudrillard ve Roger Scruton gibi ünlü düşünürlerin kuramları ve düşüncelerinden de bahsederek çağdaş sanat içerisinde yalan ve sahtelik kavramlarını inceleyen Korur, “Baudrillard’ın aşırı gerçeklik de denilen simülasyon kuramı sanat ve sahtecilik arasındaki durumu açıklamaktadır. Simülasyon gerçekliğin aşılamamasıdır, illüzyonu olmayan gerçekliktir. Çağdaş sanatta kaybolan şey gerçeklik değil illüzyondur. Sürekli gerçeklik kelimesini bir dönüştürmeye uğratmadan gerçeklikle karşı karşıyayız” dedi.
“Performans, çağdaş sanatın temel ögesidir”
Baudrillard’ın Komplo teorisinden de bahseden Doç.Dr. Korur, çağdaş sanatın bir şey hakkında konuştuğunu ama dünyadan başka bir şey de kullanılmadığını dile getirdi. ‘Komplo’ kavramsallaştırmasının yanlış bilince düşmekten öte temsiliyet esaslı dünyamızda gerçek bir deneyimlemenin yaşanılamamasından kaynaklı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Korur “Performans, çağdaş sanatın temel ögesidir. Mesela resim yapabiliyor olmak yaptığın resmin anlatacağı şeyden daha önemli hale geliyor. Bu alanda en önemli isimlerden birisi olan Roger Scruton, ‘pretense’ kavramından yani olmadığımız şekilde görünmekten bahseder. Bir duyguyu yaşamış gibi yapıyoruz ve karşımızdakini ikna ederken kendimiz de ikna oluyoruz. Ayrıca sahte bir sanatçıya sahte olduğu gösterildiğinde gerçekten şaşırırken yalancı birisine yalancı olduğunu gösterirseniz şaşırmaz” diye konuştu.