21 Mayıs “Dünya Süt Günü”

Doç. Dr. Kesenkaş, “Sokak sütüne karşıyız”

Bengisu Atalay-Eda Taşkır-Selim Akmut

Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi “Dünya Süt Günü” olarak kutlanıyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Kesenkaş, “Piyasaya sürülen sütler pek çok denetimden geçmektedir. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla tüketilebilir” dedi.

Dünya Süt Günü, bireyleri süt ve süt ürünlerini tüketmeye teşvik etmek amacıyla kutlanıyor. Bebeklerin fiziksel yapısının şekillenmesi ve ilerideki sağlığı konusunda büyük rol oynuyor. Uzmanlar, çocukların gelişimi ve sağlığı için anne sütü kesildikten sonra süt ürünlerini tüketmesinin önemli olduğunu vurguluyor. Süt ve süt ürünleri tüketmek sadece çocuklar için değil yetişkin bireyler de süt ve süt ürünleri tüketmesi gerekiyor.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Kesenkaş,  “Süt; protein, yağ, karbonhidrat ve vitaminler gibi insanın ihtiyacı olan pek çok besin maddesini içeriğinde bulundurur. Büyüme çağındakilerin fiziksel gelişimlerini düzgün bir şekilde tamamlayabilmeleri için gerekli kalsiyum ihtiyacını karşılamalarına yardımcı olur” dedi. Gençlerin yanı sıra yetişkinlerin de süt tüketimini dikkate almalarına vurgu yaparak, orta yaşlarda süt tüketiminin gerekli olduğunu ancak ilerleyen yaşlarda içerdiği yağlar sebebiyle dikkatli tüketilmesi gerektiğini belirtti.

“ Anne sütüne en yakın süt keçi sütüdür”

İçerdiği bileşenlerin yapısı bakımından anne sütüne en yakın sütün keçi sütü olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kesenkaş “  Küçük yağ globüllerine sahip olan keçi sütü sindirimi kolay yapısıyla bebeklerin tüketimine uygundur. Ancak sokak sütlerinin evde kaynatılması kontrolsüz bir kaynatmadır ve sütün besin değerini düşürmektedir. Bu nedenle ambalajlı keçi sütlerinin verilmesini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan halk arasında eşek sütünün faydalı ve ilaç olarak kullanılması gibi bir inancın olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kesenkaş “Eşek sütü besin değeri açısından yüksektir ancak ilaç değildir. Tabi ki insan beslenmesine faydası olabilir ancak sağlığı koruma amaçlı kullanılabilir” diye konuştu.

Süt endüstrisi tarafından üretilen ürünlere güvenilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Kesenkaş “Piyasaya sürülen sütler pek çok denetimden geçmektedir. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Önemli olan denetimlerin düzgün gerçekleştirilmesidir. Diğer taraftan çiğ süt tüketmek isteyen vatandaşlarımız ise “Çiğ sütün arzına dair tebliğ” e uygun olarak piyasaya sürülen çiğ sütleri tercih edebilir. Sokaktan aldığımız sütlerin hijyenik ortamda üretilip üretilmediğini, gerekli ısı koşullarında muhafaza edilip edilmediğini bilemeyiz” şeklinde konuştu.

Türk Gıda Kodeksi standartlarına uygun üretilmeyen süt ürünlerinin insan sağlığına zarar vereceğine vurgu yaparak vatandaşı ambalajlı süt ürünleri tüketme konusunda özen göstermeye davet etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir