Yazılım Mühendisi Kayayurt, Egeli gençlere tecrübelerini aktardı

Ulaş Yıldız-Eda Taşkır

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü’nde düzenlenen konferansta, deneyimli yazılım mühendisi Barış Kayayurt, sektördeki tecrübelerini genç meslektaş adaylarına aktardı. Kayayurt konferansta, otomotiv yazılımları geliştirirken kullanılan süreçler ve standartlar ile ilgili öğrencilere yönelik bilgi içerikli bir sunum yaptı. Konferansa, öğrencilerin yanı sıra akademisyenler katıldı.

Ege Üniversitesi mezunu olduğundan ve kariyerindeki basamaklardan bahseden Barış Kayayurt, “Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 2001 yılında mezun oldum. Ardından 2004’te İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Master yaptım. Kariyer olarak bakacak olursak, üç büyük şirkette çalıştım. Bunlar; şu an çalışmakta olduğum Delphi Technologies, daha önce çalıştığım TAİ TUSAŞ ve Havelsan. Tüm bu firmalarla önemli projeler yürüttük ve şu anda Delphi Technologies’in yürüttüğü motor kontrol sistem yazılımlarında görev alıyorum” dedi.

Çalıştığı şirketin yaptığı çalışmalara değinen Kayayurt, “Ray, pompa, dizel gibi motor sistemlerine yönelik ekipman tedarik ediyor ve üretiyoruz. Bizler de yazılımcılar olarak bunların yazılımlarını geliştiriyoruz. Biz, yazılım bölümü olarak hem dizel hem de benzinli araçları üzerinde çalışıyoruz. Hibrit ve elektrikli araçlar üzerindeki çalışmalarımız artarak devam ediyor” diye konuştu.

“Yazılımdaki ufak bir hata bile bir kişinin hayatına mâl olabilir”

Barış Kayayurt, yapılan çalışmaların müşteri arz ve talepleri doğrultusunda şekil aldığını söyledi. Yaygın olarak kullanılan “Model Tabanlı Tasarım” sisteminin öneminden bahseden Kayayurt, “Artık günümüzde model tabanlı tasarım yaygın olarak kullanılıyor. Nedenlerinden bahsedecek olursak; yapılan hataları model üzerinde test etme ve geliştirme şansı var. Bu da özellikle otomotiv sektörü açısından hayati önem arz ediyor. Öyle ki, yapacağınız herhangi bir hata bir kişinin hayatına mal olabiliyor ve model tabanlı tasarım, detaylı kontrol ve testler bu konuda gereken önlemlerin alınmasını sağlıyor. Ayrıca, hem zaman hem de maliyet bakımından kazanç sağlıyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir