EÜ Tabiat Tarihi Müzesi’ne ziyaretçi akını

Muhammet Lord- Zozan Deryaler

    İZMİR(Ege Ajans)- Doğa tarihi ve doğa bilimleri dalında araştırmaların yapıldığı Tabiat Tarihi Müzesi ile toplumun her kesiminin eğitimine katkıda bulunan Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi,  gerçekleştirilen yenileme çalışmalarının ardından ziyaretçi akınına uğradı.

        Müzeye yapılan son tadilat ve onarımlarla ziyaretçi sayısında büyük bir artış yaşandığını söyleyen Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Vekili Prof. Dr. Tanju Kaya, “Müzemizi; anaokulu, ilk, orta, lise ve üniversite öğrencileri büyük bir hevesle ve merakla ziyaret ediyorlar. Her hafta 20-25 okul, müzemizi ziyarete geliyor.” dedi.

          Yapılan yenileme çalışmaları için verdiği destek ve katkılardan dolayı Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a teşekkürlerini dile getiren Prof. Dr. Kaya, “Ege Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 2018 yılı Ekim-Aralık ayları arasında merkezimizde büyük bir onarım gerçekleşti. Merkezimizde yer alan 6 galeri ve ofis boyandı, çatı onarıldı ve 4 yeni öğretim üyesi ofisi yapıldı. Zooloji Galerimize 8 adet yeni vitrin sistemi yapıldı. Omurgasızlar, Kelebekler, Reptiller, Amfibiler ve Balıklara ait yeni örnekler,  posterler eşliğinde sergilendi. Bunlardan en önemlisi ise uzun yıllardan beri yaptırmak için uğraştığımız ama bir türlü gerçekleşmeyen iki adet engelli asansörünün yapılmasıdır. Bu sayede artık engelli öğrencilerimiz kolaylıkla müzemizi ziyaret edebilecekler” diye konuştu.

         “Müzemiz, Ege Üniversitesi’nin vitrini konumundadır”

             Tabiat Tarihi Müzesi’nin Türkiye’deki üniversiteler arasında tek olma özelliğine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Kaya, “Müzemiz, Ege Üniversitesi’nin vitrini konumundadır. Türkiye’deki en zengin ve farklı objelere sahip ikinci müzedir. Bu özelliği nedeniyle Ege Üniversitesi için önemli bir kurumudur” dedi.

Toplumların gelişmesinde Tabiat Tarihi Müzelerinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kaya, “Tabiat Tarihi Müzeleri; geçmişi günümüze bağlayan ve geleceğe ışık tutan, doğa araştırmaları için olduğu kadar gençlerin ve yetişkinlerin eğitiminde de çok önemli bir yeri olan akademik kuruluşlardır.  Müzelerinin sayısı, toplumların gelişmişlik derecesiyle örtüşür. Tabiat Tarihi Müzeleri, gelişmiş ülkelerin bilimsel ve kültürel simgelerinden biridir ve doğaya açılan pencerelerdir” diye konuştu.

       Müzede 15 bin obje sergileniyor

         Müzede 15 bin objenin sergilendiğini söyleyen Prof. Dr. Kaya müzeyle ilgili detayları şu şekilde aktardı; “Galeride çeşitli mineraller, kuvars, ametist; omurgasızlar; atlar, gergedanlar ve etçillere ait fosiller ve 67 milyon yıl önce Amerika’da yaşamış Tyrannosaurus Rex’in (kral dinozor) polyesterden yapılmış iskeleti sergilenmektedir. Selçuk’ta 1950’li yıllarda avlanmış ve nesli tükenmekte olan tahnit edilmiş iki Anadolu panteri de yer almaktadır.”

 

Türkiye’nin en zengin mikromemeli fosil koleksiyonuna sahip

 Türkiye’de omurgalılar paleontolojisi dalında çalışma yapan araştırıcının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, “Merkezimiz bu konuda da öncü konumundadır. Merkez Yönetim Kurulu üyemiz Dr. Serdar Mayda ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda Türkiye’de birçok memeli fosil yatağı bulduk. Bir araştırma kuruluşu olarak Laboratuvar Karşılaştırma Örnekleri Arşivi’ni her an yerli ve yabancı araştırıcılarının incelemelerine açık. Bu kapsamda Naturalist Research Center (Hollanda)’dan Lars van den Hoek Ostende adlı araştırıcı ‘Tübitak Konuk Bilim İnsanı Davet Programı’ kapsamında 6 ay süreyle davetlimiz olarak müzemizde paleontolojik çalışmalar yaptılar. Bu çalışmalarda, Türkiye’de daha önceki araştırıcılar tarafından tanımlanmayan mikromemeli  fosil  yatakları araştırıldı  ve Batı Anadolu’da birçok  yeni fosil lokalitesi bulundu. Bu çalışmalarda toplam 10 tona yakın sediment örneği alındı. Bu örneklerin yıkanması, kurutulması ve mikroskopta ayıklaması işlemleri müzemiz olanaklarıyla yapılmaktadır. Mikromemeliler ile ilgili çalışmaların büyük bir kısmı yayınlanmıştır; yeni türler ve yeni cinsler bulunmuştur. Bulunan fosiller ise müzemizde sergileniyor. Bu sayede Merkezimiz, Türkiye’nin en zengin mikromemeli fosil koleksiyonuna sahip bir konuma geldi” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir