Prof. Dr. Şevki Çetinkalp “Diyabet hastalığı bir gün değil her gün hatırlanmalıdır”

Yasemen Toğrul

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Televizyonu’nda yayınlanan “Ege’den Sağlık Programı”na konuk olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Çetinkalp ve Diyabet Hemşiresi Yıldız Özbey, Diyabet Hastalığı ile ilgili çok sorulan ve merak edilen soruları yanıtladı.

Dünya Diyabet Günü’nün bir kutlama değil farkındalık günü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şevki Çetinkalp “Dünyada ve Türkiye’de oldukça yaygın olan diyabet hastalığını bir gün değil her gün hatırlatmak gerekiyor. 14 Kasım günü BM tarafından “Dünya Diyabet Günü” olarak kabul edilerek sembolü, yaşam ve sağlık döngüsünü anlatmak için “Mavi Halka” olarak belirlenmiştir.  Mavi rengi en çok nerede görüyoruz? Hayatımızda en çok karşılaştığımız renk mavidir. Gökyüzüne, denize baktığımızda mavi rengini görürüz. Mavi aslında küreselliği ifade ediyor. Halka ise sonsuzluk ve tüm dünya halkının hiçbir ayrım gözetmeksizin birleşmesini ve aynı amaç doğrultusunda ilerlemeyi ifade etmektedir” dedi.

Prof. Dr. Şevki Çetinkalp “Ailesinde diyabet olmayan kişiler 40 yaşlarında mutlaka bir diyabet taraması yaptırması gerekiyor ama ailede diyabet hastalığı varsa bu yaşı 35 çekmek gerekiyor. Kardeşlerde diyabet hastalığı var ise o zaman 20 yaşında diyabet taramalarını yaptırmak gerekiyor. Diyabetin belirtileri arasında çok su içme, çok idrara çıkma, kilo alma, kilo verme yer alırken  en önemli ve aynı zamanda en dikkat edilmeyen belirti halsizliktir. Bu hastalık sebeplerinden en önemlisi ise hareketsizliktir. Diyabet hastalığının tedavisinde dikkat edilmesi gerekilen şeyler arasında beslenme, fiziksek aktivite, ilaçların düzenli kullanılması, insülin ve takiptir. Hayat boyu süren bir hastalık olduğu için sürekli etkileşim halinde olunması gerekir. Hastanın takip edilmesinde en önemli şey HBA1c’dir. Kan şekerlerinin açlık ve tokluğa göre ortalamasını gösteren HBA1c dediğimiz, kandaki elemanların şekerlenmiş üç aylık ortalamasıdır. Bu ortalamanın normalde 5.5’i geçmemesi gerekiyor. 5.5 ve 6.5 rakamları arasındaysa uyarıcıdır. Biz, acaba kişide gizli şeker mi var mı? Şekere dönüşüyor mu? diye düşünerek ek testler yapıyoruz. 6.5’ten sonrası tehlikeli hale geliyor ve önce kalp için risk oluşuyor, 7’yi geçtikten sonra göğüs böbrek için risk oluşturuyor ve tedavi etmemiz gerekiyor” dedi.

“Diyabet yaşam boyu süren bir hastalıktır”

Bu seneki diyabet etkinlikleri hakkında konuşan Diyabet Hemşiresi Yıldız Özbey “Diyabet yaşam boyu süren bir hastalıktır. Diyabetli bireyin yanında ailesi olması gerekiyor. Bu seneki temamız bu roller üzerine kuruludur. Temamızın adı “Diyabet ve Ailedir”. Diyabet hastalığını en iyi yöneten kişilerin aile bireylerinin desteğini tam alanlar olduğu çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir