Prof. Dr. Erensoy “Ülkemizde henüz yeni koronavirüs (2019-nCoV) enfeksiyonu teşhisi konulan bir vaka yok”

*Prof. Dr. Çiçek, “Ölümlerin hepsi Çin’de oldu. 65 yaş üstü kişiler, kalp hastaları, solunum yolu hastaları ve diyabet teşhisi olanlar birincil risk grubunda yer alıyor”

Prof. Dr. Erensoy, “Solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğu için öksürürken ve hapşırırken mendil kullanımı, ellerin yıkanması çok önemli. Bu yönde halkın bilinçlendirilmesi, uyarılması ve bu konu ile alakalı eğitim verilmesi çok önemli”

Ufuk Acıbadem – Enes Bjelak –  Hakan Tanım

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra, 170 insanın ölümüne ve binlerce insanın da tedavi altına alınmasına sebep olan yeni koronavirüsü (“2019-novel coronavirus”) hızla yayılmaya devam ediyor.  Avrupa’da da görülen virüse karşı Türkiye birtakım tedbirler aldı. Yapılan araştırmalarda kesin bir tedavisi bulunamayan koronavirüsü, tehdit unsuru oluşturmaya devam ediyor. Prof. Dr. Selda Erensoy, “Virüs, solunum yolu ile solunum damlacıkları adını verdiğimiz damlacıklarla bulaşıyor. Öksürük ve hapşırık gibi solunum yolları faaliyetleriyle bulaşıcı olma özelliği çok daha fazla. Bu hastalıktan korunmak için herkesin dikkatli olmasında fayda var. Hastalığın en önemli belirtileri yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı” dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selda Erensoy, “Ben, virüs enfeksiyonlarının laboratuvar tanısı ile ilgileniyorum. Koronavirüsler, çok çeşidi bulunan, toplum içerisinde dolaşan, birçoğumuzun solunum yolu enfeksiyonu olarak geçirdiğimiz, farklı grupları kapsayan bir enfeksiyondur. Bu yeni koronavirüs, 2019 yılının Aralık ayı sonunda Çin’de ortaya çıktı ve ilk tanısı orada konuldu. Şu anda birçok Çin eyaleti karantina altına alındı ve 6 binin üzerinde kişiye tanı konulduğunu biliyoruz. Bu virüsten dolayı birçok kişi olumsuz etkilendi ve hala etkilenmeye devam ediyor. Virüs, diğer ülkelere de yayıldı ve Çin dışında ilk kez Vietnam’da insandan insana geçti,  Özellikle solunum yolu ile solunum damlacıkları adını verdiğimiz damlacıklarla bulaşıyor. Öksürük ve hapşırık gibi solunum yolları faaliyetleriyle bulaşıcı olma özelliği çok daha fazla. Bu hastalıktan korunmak için herkesin dikkatli olmasında fayda var. Hastalığın en önemli belirtileri yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı” dedi.

“SOLUNUM DAMLACIKLARI İLE BULAŞICILIĞI YÜKSEK”

Hastalık solunum yolu ile bulaştığını ifade eden Prof. Dr. Selda Erensoy, “Yeni korona virüsü özellikle bir metre içindeki alanda bulaşıcılığı yüksek olan bir virüs. Yeni incelemelerle bu mesafe 2-3 metreye çıktı. Hastalık solunum yolu ile bulaştığı için bu detayı bilmekte fayda var. Bu virüsün yayılımı muhakkak önlenecektir. Daha önceki deneyimlerimiz bize bunu gösteriyor. Şu anda virüs bölgede (Çin) hızlı yayılıyor ve ağır seyredebiliyor. Bunun nedeni, bu virüs yeni bir tip virüs ve mutasyona uğruyor. Hayvanlarda enfeksiyon yapan bu virüs insanlarda enfeksiyon yapacak şekilde mutasyonlara uğramış. Böylece, insanların bağışıklık sistemine yabancı olduğu için, bağışıklık sistemi virüsle savaşırken yetersiz kalabiliyor. Zamanla bağışıklık sistemi virüsü daha iyi tanıdıkça güçlenerek daha etkili bir şekilde savaşacak” diye konuştu.

Prof. Dr. Selda Erensoy, “Ne yazık ki bu hastalığın bir tedavisi yok. Solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğu için öksürürken ve hapşırırken mendil kullanımı çok önemli. Bu yönde halkın bilinçlendirilmesi, uyarılması ve bu konu ile alakalı eğitim verilmesi çok önemli. Kullanılan mendillerin hemen çöpe atılması, ellerin sık sık bol köpük ile yıkanması ve temizlik faaliyetlerinin iyi bir şekilde gerçekleştirilmesi hayati önem taşıyor” dedi.

“TÜRKİYE’DE DOĞRULANMIŞ BİR VAKA YOK”

Türkiye’de yeni koronavirüs enfeksiyonu teşhisi konulan bir hasta bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Selda Erensoy, “Şu anda Türkiye’de doğrulanmış bir vaka yok. Bir kişiden kuşkulanılmıştı fakat o kişide yeni koronavirüs enfeksiyonu bulunmadı. Sağlık Bakanlığı bu konu hakkında çok hızlı bir şekilde önlemler aldı. Özellikle sınır kapılarında ateşi olan hastalar tarandı, çünkü yüksek ateş bu hastalığın en önemli belirtisi. Ülkemize Çin’den gelen vatandaşlara da kuşkulu bulgular olduğunda gerekli görüldüğü durumlarda bir takım testler uygulandı” dedi.

Virüsün yayılma hızından bahseden Tıbbı Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Çiçek ise, “Virüsün yayılma hızı çok kesin değil. Ölümlerin hepsi Çin’de oldu. 65 yaş üstü kişiler, kalp hastaları, solunum yolu hastaları ve diyabet teşhisi olanlar birincil risk içerinde. Ölen tüm hastalar 65 yaş üstü hastalar. Çok fazla panik yapacak bir durumda yok aslında. Yedi bin doğrulanmış olgu var fakat ölüm sayısı 170. Yani ölüm oranı yüzde iki. Bu durum önceki dönemde yer alan influenza (grip) virüsünde yüzde 5, SARS virüsünde yüzde 11, MERS virüsünde yüzde 34 olarak gerçekleşmişti. Aslına bakacak olursak yeni koronavirüs, bu virüslerle karşılaştırıldığında, hastalık yapıcılığı ve ölümcüllüğü daha düşük, daha az tehlikeli” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir