Öğretim Görevlisi Çanaklı “Atatürk, evrensel bir liderdi”

Alaattin Serdar Çetin- Sümeyra Sert

Ege Üniversitesi (EÜ) tarafından düzenlenen Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında EÜ Su Ürünleri Fakültesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğinde “Atatürk’ün Cumhuriyet Düşüncesi”  ve  “Atatürk’ün Vefatı ve Anıtkabir” paneli gerçekleştirildi. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Binbir Gıda Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa, EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Uğur Sunlu, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Dinçer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Zeynep Türkyılmaz’ın verdiği “Atatürk’ün Cumhuriyet Düşüncesi” konulu panelde Atatürk’ün Cumhuriyet düşüncesinin şekillenmesindeki etkenlerden bahsetti. Öğretim Görevlisi Türkyılmaz, “Cumhuriyet fikrini halka benimsetmek, bu kadar uzun süreden sonra müthiş bir durum. Atatürk çok zeki bir lider. Atatürk’ün fikir yapısını etkileyen etmenlerden birisi de yaşadığı coğrafya. Selanik kozmopolit bir yer. Farklı milletlerin, farklı inançların, bir arada olduğu çatışmaların olduğu bir yerdi. Selanik farklı fikirlere, özgürlükçü düşüncelere açık bir yerdi. Avrupa’da ki çağdaş düşüncelerin adeta ülkeye giriş kapısı konumundaydı Selanik” dedi.

Atatürk’ün halk iradesi vurgusunun Cumhuriyet fikri ile özdeşleşen bir yapıda olduğunu söyleyen Öğretim Görevlisi Türkyılmaz, “Mücadelemizin adı Milli Mücadeleydi, hedefimiz Misakı Milliydi, ordumuzun adı Kuvayı Milliyeydi, meclisimizin adı Türkiye Büyük Millet Meclisi, gazetelerimizin adı da İradeyi Milliye ve Hâkimiyeti Milliyeydi. Millet vurgusu var. Bunlar tesadüfen olan şeyler değildi” dedi

“Atatürk’ün Vefatı ve Anıtkabir”

EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Oktay Çanaklı’nın verdiği “Atatürk’ün Vefatı ve Anıtkabir” panelde  Çanaklı, Atatürk’ün büyük başarılara ve zaferlere imza attığını, çağdaş bir ülke kurduğunu ve devrimler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Öğretim Görevlisi Oktay Çanaklı, “Atatürk, ülke işlerine verdiği önemden dolayı sağlığını arka plana atmıştı. 1937 yılının başlarında Yalova’da olduğu sırada bir Türk hekim tarafından hastalığının ilk teşhisi konuldu” dedi.  Atatürk’ün evrensel bir lider olduğunu dile getiren Öğretim Görevlisi Çanaklı, “Atatürk’ün naaşı İstanbul’dan Ankara’ya nakledilirken Alman, Fransız, Sovyet ve birçok yabancı ülkeden askerler saygı atışında bulunuyor. Bu da onun evrensel bir lider olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Atatürk’ün anıt mezarının oluşturulması süreci ile şu bilgileri veren  Öğretim Görevlisi Oktay Çanaklı, “Ankara’da büyük bir kalabalıkla karşılanan cenaze Ankara Etnografya Müzesine defnedildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının taşınacağı anıt mezarın tasarımı için uluslararası alanda bir yarışma düzenlendi. Yarışmanın sonucunda Prof. Emin Onat ile Doç. Dr. Orhan Arda’nın projesi kabul edildi. 1953 yılında büyük bir tören ve kalabalıkla Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı Anıtkabir’e taşındı” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir