“Erişilebilir Bir Kampüs”: Ege Üniversitesi

Farklılıklarımızla birlikte yaşayalım…!

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi’nde engelli öğrencilerin erişilebilirlik ve eşit şartlarda eğitim almaları ile ilgili çalışmalar artarak devam ediyor.

Engelli öğrencilerin yükseköğrenim yaşantıları boyunca karşılaştıkları engelleri saptamak, ortadan kaldırmak ve  “Erişilebilir Bir Kampüs”  oluşturmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi; engelli öğrencilerin eğitim, kampüs ve yurt yaşamları sırasında engelleri nedeniyle karşılaşacakları zorlukları en aza indiriyor ve engellerin ortadan kaldırılmasında ilgili taraflar arasında işbirliğini sağlıyor.

Engelsiz Ege Birimi tarafından engelli öğrenciye uygun öğrenim ortamı oluşturma, engelli öğrencilerin sosyal yaşama aktif katılımlarına katkı sağlama, engellilikle ilgili farkındalık eğitimleri düzenleme, öğrencileri gereksinimi olan burs ve psikolojik destek olanaklarına yönlendirme, kampüs fiziksel yapı erişilebilirliği değerlendirme ve engellilikle ilgili akademik çalışmalar yürütme alanlarında faaliyetler yürütülüyor.

Engelsiz Ege Birimin tarafından engellilik konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Üniversite’de Akranlar El Ele, Engelsiz Ege Film Gösterimi, Sessizlere Şarkı Olalım, 2. EGEÇEM 23 Nisan Etkinliği, Özel Eğitim Şenliği” gibi pek çok sosyal faaliyet gerçekleştirildi.  İşitme engelli öğrencilere Engelsiz Ege Birimi’ne başvuruları durumunda öğretimde ve sınavlarda uyarlama ve işaret dili tercüman desteği sunuldu. Birim tüm fakültelere fiziksel erişilebilirlik,  öğretim ve sınav uyarlamaları konusunda destek sunuyor.

Ege Üniversitesi Kütüphanesi’nde 2013 yılından itibaren sesli kitap hizmeti sunuluyor.  Bugüne kadar kütüphanede bin 113 öğrenci tarafından toplam 325 kitap seslendirildi. Sesli kitap uygulamasının yanı sıra kütüphanede görme engelli öğrencilerin talep etmesi durumunda kitapları tarayarak pdf formatında sunuluyor. 2018 yılında 10 bin 752 sayfa pdf çevrildi.  2018 yılında Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Fen Fakültesi, İletişim Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Atatürk Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Tıp Fakültesi’nde toplam 83 gönüllü öğrenci tarafından 39 kitap seslendirildi.

“EBA  –  EYBİS görme engelli bireylere büyük kolaylık sağlıyor”

Görme engelli öğrenciler için EYBİS (Engelsiz Bilgilendirme ve Yönlendirme Sistemi)  ve EBA (Engelsiz Bilgilendirme Asistanı)  Ege Üniversitesinde hayata geçirildi. EYBİS ise görme engelli öğrencilerin ve engelli çalışanların kampüs yaşamına akıllı cep telefonu aracılığıyla kolayca adapte olmaları, görme engellilerin kampüs içerisindeki yerleşimler hakkında bilgi sahibi olabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan sesli betimlemeyle yönlerini bulmaları ve bu sistemin kurulu olduğu yerlerde kendi rotalarını tanımlayabilmeleri amaçlanıyor.

EBA, sesli olarak sorulan sorulara asistanın sesli karşılık vermesi temeline dayanıyor. Böylece EBA, üniversite hizmetlerine yönelik bilgiye erişim aşamalarını engelli bireylerin kolayca ulaşabileceği şekilde sunmayı hedefliyor. Engelsiz Ege Birimi tarafından EYBİS sisteminin saha çalışmaları ve geliştirilmesi devam ediyor. Eylül 2019’dan itibaren eğitime devam eden ve yeni kayıt olacak öğrencilerden android işlemci telefona sahip olan görme engelli öğrenciler, Engelsiz Ege Birimine başvuru yaptıklarında telefonlarına yüklenebilecek.

Engelsiz Ege Birimi, görme engelliler için “Sesli Kitap” projesini akademisyenler ve öğrenciler için teorik ve pratik uygulamayı içeren şekilde sertifikalı eğitimler düzenlemeyi hedefliyor. Bu sayede sesli kitap sayısını hızla artırarak öğrencilere ulaştırmak amaçlanıyor. Engelsiz Ege Birimi, görme engelli bireylerin başkasına ihtiyaç duymadan sesli betimlemeyle yönlerini bulmaları ve kendi rotalarını kampüs içerisindeki tanımlayabilmeleri için aktif olan EYBİS Sistemini kampüs içinde değişiklik olması durumunda sürekli güncelleyerek öğrencilere ulaştırmaya devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir