Genç iletişimciler için “Avrupa Birliği Yaz Okulu Projesi” sona erdi
Adem Geyik – Berfu Coşkun
Ege Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Jean Monnet Modülü “İletişimciler için Avrupa Medyası ve Avrupa Birliği” EU-TALK Projesi Yaz Okulu Programı sona erdi. Program, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Huriye Toker, koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. 43 genç iletişimcinin katıldığı eğitimler interaktif bir ortamda yapıldı.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirilen ve beş gün süren programı Yaşar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayselin Yıldız “Avrupa Birliği’ne Genel Bakış: Tarihsel Perspektif” konulu ilk dersi ile başladı. Aynı gün Yaşar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Aylin Güney ise “ Avrupa Birliği Kurumları ve Yapısı” konulu ders verdi. Eğitimin ikinci gününde ise Prof. Dr. Güney ve Doç. Dr. Yıldız tarafından “ Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri ve 2005 yılına kadar ve sonrası ilişkiler” konulu dersler verildi. Program, Yaşar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Huriye Toker tarafından verilen “ Avrupa Medyası Ülkeler ve Örnekler, Avrupa Kamusal Alanı Sorunlar ve Tartışmalar, Türkiye Medyası ve Avrupa Birliği Haberleri, Avrupa Birliği İletişim Stratejisi(ABİS) ve Avrupa Birliği ve Haber Kaynakları” dersleri ile tamamlandı.
Eğitim programını değerlendiren Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selda Akçalı, “ Öncelikle öğrencilerim ve kendim adına emekleriniz için ve bu projeyi bizimle paylaştığınız için teşekkür etmek isterim. Katılımcılar ve öğrencilerimiz için çok verimli bir program olduğunu düşünüyorum. Medya alanında eksik bir konu olmasına karşın, birçoğumuzun da AB’ye dair kulaktan dolma bilgileri olduğu düşünülünce bilgi eksikliğimizi giderme anlamında çok faydası oldu. Avrupa Birliği konusu iletişimciler bağlamında çok eksik bir konu. Üzerinde çalışılmış bir kaynak ve çalışma yok denecek kadar az. Bu eğitim programının alternatif bakış açıları kazandırmakla birlikte, bir vizyon yüklemesi de yaşattığını söyleyebilirim. Anlattıklarınızın AB üzerine araştırma yapmak isteyen katılımcılar ve öğrenciler için aydınlık bir yol göstereceğini düşünüyorum. Ortak projelerimizin devam edeceğine inanıyorum. Katılımcılara ve öğrencilerime gösterdikleri ilgiden dolayı da ayrıca teşekkür etmek isterim. Yeni projelerle buluşmak üzere, tekrar teşekkür ederim” dedi.
Programın sonunda katılımcıların beş günlük yoğun programa ilgi ve katılımından dolayı teşekkür eden Proje koordinatörü Doç. Dr. Toker, “Üzerine çalıştığımız ve ders verdiğimiz AB alanında, iletişimciler ve medyanın eksikliği söz konusu. Bu eğitim programı sayesinde belki sizler de AB üzerine çalışmalar, stajlar, projeler vb. faaliyetlerde bulunabilirsiniz” dedi. Dr. Toker, 43 katılımcıya sertifikaların 14 Haziran’da düzenlenecek ikinci grup yaz okulu öğrencileriyle kaynaşma ve tanışma toplantısı sırasında Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenecek törenle verileceği bilgisini de paylaştı.