Günlük Beslenmenin En Önemli Öğünü:  Kahvaltı

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Ezgi Karataş, günlük beslenme düzeninde kahvaltının önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Günün en önemli öğününün kahvaltının olduğunu belirten Karataş, “Kahvaltı, ülkemizde sıklıkla atlatılan bir öğün olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle erkeklerde yüzde 15, kadınlarda ise yüzde 12 oranında atlanma görülüyor. Nedenleri olarak da, canın istememesi, zaman yetersizliği gibi sebepler ortaya konuluyor. Fakat en önemli öğün olmasından kaynaklı olarak, muhakkak yapılması, atlanmaması gereken bir öğündür. İçeriği anlamında da tam tahıllı ürünler, süt ve süt ürünleri, sebzeler ve meyvelerin yanında alternatif protein kaynakları da özellikle yer almalı. Özellikle çocuklar için yumurta önemli bir yer tutmakta. Çocukların her gün, sabahları kahvaltıda yumurta tüketmelerini öneriyoruz” dedi.

Karataş, kahvaltının gün içerisinde, dikkat, odaklanma, konsantrasyon gibi bireyin sahip olmasını istediği özellikleri de ön plana çıkardığını söyleyerek, kahvaltı etmenin, bireyin güne daha enerjik bir halde başlamasına yardımcı olduğunu ifade etti. Kahvaltı eden bireyler ile etmeyenler arasındaki farklara bakıldığında, kahvaltı eden bireylerin günlük yaşam içinde iş performanslarının daha yüksek olduğunu söyleyen Karataş, kahvaltının günlük yaşam kalitesini yükselten bir unsur olduğunu söyledi.

Kahvaltı, bireyi hastalılara karşı koruyor

Çocuklar üzerinde yapılan çalışmalarda kahvaltının akademik başarıyı artırdığı, zeka gelişimleri üzerinde de olumlu etkileri olduğunu söyleyen Karataş, “Kahvaltı etme alışkanlığının bireyi hastalıklardan koruma özelliği de mevcut. Yapılan çalışmalar, obezite, koroner kalp hastalıkları, diyabet, metabolik hastalıklar ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskinin kahvaltı etme alışkanlığına sahip bireylerde düşük prevalansta olduğu gözlemlenmiştir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir