Prof. Dr. Saç, “İnsanlar radyasyonun verdiği zararların farkında değiller”

Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü “Radyasyondan Korunma Kursu” vermeye devam ediyor

Prof. Dr. Saç, “İnsanlar radyasyonun verdiği zararların farkında değiller”

 Sümeyra Sert – Sevda Yıldırım

Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından verilen  “Radyasyondan Korunma Kursu” başladı. Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Konferans Salonunda gerçekleştirilen kursa, X-ray cihazı kullanan, endüstride radyasyona maruz kalan katılımcılardan oluşan bir grup kursiyer katıldı.

 Daha önceden Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından düzenlenen kurs bu yıl TAEK’den aldığı yetki belgesiyle Türkiye’deki üniversiteler içerisinde ilk kez Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsünde verilmeye başlandı. Alışveriş merkezleri, hava alanlarında X-Ray cihazını kullanan görevliler gibi günlük hayatın her alanında radyasyona maruz kalan kişilerin katıldığı kurs kapsamında bu kişilere radyasyonun tehlikelerinden nasıl korunması gerekti konusunda bilinçlendirme eğitimleri veriliyor.

Kursun düzenlenme amacının radyasyon ile çalışan insanların radyasyondan nasıl korunması ve ne gibi önlemler almaları gerektiğini öğrenmeleri olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Müslim Murat Saç, “Katılımcılar kursu bitirip katılım belgesi aldıktan sonra Ankara’da bulunan TAEK’in sınavına girerek Radyasyondan Korunma Uzmanı olabiliyorlar’’ dedi.

Prof. Dr. Müslim Murat Saç, “İnsanlar radyasyonun verebileceği zararların farkında değiller. Hastanelerde, havalimanlarında ve birçok alanda x-ray cihazlarıyla çalışan personeller bile henüz radyasyondan nasıl korunacakları konusunda yeterli bilgiye sahip değiller.  Çalışma ortamlarında radyasyona maruz kalan bu kişiler kendi sağlıkları açısından gerekli önlemleri almak ve gerekli bilgiye sahip olmak zorundadırlar. Çalışanlarda bir süre sonra radyasyonun verdiği zararlardan dolayı bazı meslek hastalıklarına maruz kalabilmektedirler.

“Radyasyondan etkilendiğinizde o an için bir belirtisi olmaz” diyen Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Süleyman İnan ise “Radyasyonun herhangi bir tadı ve kokusu olmadığından bilinçsiz insanların ellerinde daha da tehlikeli bir hâle gelebiliyor. Radyasyon hakkında bilgiye aslında sadece bu sektörlerde çalışan insanların değil, herkesin sahip olması gerekiyor. Bu bilgilerin okullarda Fen Bilgisi derslerinde de verilmesi gerekiyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir