Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Kliniğinde “Melanom Taraması”

Ege’de “Melanom Halk Günü” Etkinliği

Gülce Yorulmaz-Gizem Köse-Tutku Arslan

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Kliniği her yıl mayıs ayında Euromelanoma kampanyası kapsamında düzenlenen “Melanom Halk Günü” etkinliği, Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisi’nde gerçekleştirildi. Benler, melanom ve diğer deri kanserlerine dikkat çekmek ve halkı bilgilendirmek amacı ile düzenlenen etkinliğe; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Melanom hastalığının seyri ve tedavisi hakkında bilgilerin verildiği program kapsamında panel düzenlendi.  Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Gülşen Kandiloğlu, Prof. Dr. Fezal Özdemir, Prof. Dr. Işıl Karaaslan, Prof. Dr. Tahir Güler, Doç. Dr. Melis Palamar Onay, Doç. Dr. Banu Yaman, Doç. Dr. Burçak Karaca katıldı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Dermatoonko Ünitesi Sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Karaaslan moderatörlüğünde yapılan panelin açılış konuşmasını Prof. Dr. Gülşen Kandiloğlu yaptı. Prof. Dr. Kandiloğlu, melanomun halk sağlığı için önemine değindi ve multidisipliner bir alan olduğunu vurguladı.

Panelde konuşan Prof. Dr. Fezal Özdemir, melanomun; kadınların bacak bölgesinde erkeklerin ise sırt bölgesinde sık görüldüğü söylense de vücudun her yerinde görülebileceğinin altını çizdi. Her yaşta ortaya çıkabilen bu durumun genellikle elli yaş civarında görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Özdemir, “Melanom, 25-30 yaş arası genç yetişkinlerde en sık görülen kanser türüdür. Bunun nedeni ise gençlerin güneş ışınları ile aşırı ve korunmasız bir şekilde temas etmesidir. Ayrıca açık tenlilerin ve genetik yatkınlığı olan kişilerin ekstra özen göstermesi ve kendilerini koruması gerekiyor” diye konuştu.

“Yanlış inanışlar erken tanı ve tedaviye engel’’

Prof. Dr. Işıl Karaaslan, melanomda erken tanının öneminden bahsetti. Melanomun, fark edilmesi en kolay kanser türü olduğunu belirten Prof. Dr. Karaaslan, herkesin 6 ayda bir ciltlerini gözlemlemeleri gerektiğini, risk taşıyan kişilerin ise bu rutini 3 ayda bir tekrarlamaları gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Karaaslan, “Lezyonun çapı, rengi, yüksekliği ve kabuk durumu gözlemlenmeli. Her değişen lezyon kötü huylu değildir ama bazen olabilir. Yanlış inanışlar ve söylentiler erken tanı ve tedaviye engel olmakta’’ dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Biçer, malign(kötü huylu) melanom tedavisinde tüm vücut muayenesinin yanında, dermoskopik cihazlarla hastalığın tanı ve tedavisinin yapıldığını, ancak temel tedavi prensibinin cerrahi olduğunu belirtti. Doç. Dr. Banu Yaman ise melanomun en yüksek ölüm oranına sahip kanser türü olduğunu ve deri tümörlerinin yüzde 5’ini oluşturduğunu söyledi.

 Doç. Dr. Burçak Karaca, melanom tedavisindeki yeni gelişmelere değindi. Karaca,”Melanom tedavisinde en yeni tedavi yöntemi immunoterapi. İmmunoterapi, ile hasta, melanomun 4. evresinde bile kurtarılabilir hale geliyor” diye konuştu.

Melanom tarama muayenesi yapıldı

Euromelanoma kapsamında, her yıl yapılan melanom tarama etkinliği yapıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Dermato-Onkoloji Ünitesi Sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Karaaslan ve ekibi, Ege Üniversitesinde, melanom muayenesi yaptı.

   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir