Prof. Dr. Akşit, “Anne sütü ve emzirme farkındalığı Türkiye’de istediğimiz seviyede değil”

Ege’de “Anne Sütü ve Emzirme Sempozyumu” başladı

Prof. Dr. Akşit, “Anne sütü ve emzirme farkındalığı Türkiye’de istediğimiz seviyede değil”

*Prof. Dr. Kültürsay, “ Doğumu izleyen ilk saatte bebeğin emzirilmesi gerekir. Bebeğin gelişiminde bu durum aktif rol oynar. Hatta emzirme o kadar önemlidir ki bu konuda bebek ölümlerinin azaldığına dair çalışmalar da vardır” dedi.

Prof. Dr. Kansoy, “Doktor, hemşire ve ebeler anne sütünün önemini tüm anne ve anne adaylarına anlatmalı. Anne sütü sayesinde bebekler gastrointestinal, solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarından korunuyor. Bunun yanında uzun dönemde de çeşitli immünolojik hastalıklara karşı da bağışıklık geliştiriyorlar” dedi.

Tutku Arslan – Toprak Çelik

İZMİR(Ege Ajans) – Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen  “Anne Sütü ve Emzirme Sempozyumu”nda konuşan Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, “Bebeğin ilk 3,5 ay kilo artışı çok hızlıdır, sonrasında bu artış hızı yavaşlar. Çoğu anne bu durumda ek gıdaya başlıyor ancak bu çok yanlış. Annelere gerekli eğitim verilerek bu konunun daha çok üzerinde durulması gerekiyor. İlk bin gün anne sütünün bebeğe verilmesi ile obezite, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, alzheimer ve diyabet hastalıklarından bebeğin korunması sağlanabilir” dedi.

 EÜ Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyuma; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nilgün Kültürsay,  Prof. Dr. Savaş Kansoy, Prof. Dr. Sadık Akşit, Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Nilgün Kültürsay,  anne sütünün, emzirmenin ve emzirme yöntemlerinin önemine de    ğindi. Prof. Dr. Kültürsay, “ Doğumu izleyen ilk saatte bebeğin emzirilmesi gerekir. Bebeğin gelişiminde bu durum aktif rol oynar. Hatta emzirme o kadar önemlidir ki bu konuda bebek ölümlerinin azaldığına dair çalışmalar da vardır” dedi. Prof. Dr. Kültürsay,  bebek dostu hastane sayısının arttığını, anne sütü teşvikinin de bakanlıklar ve aile hekimlikleri tarafından desteklendiğini ifade etti.

Prof. Dr. Savaş Kansoy, “Doktor, hemşire ve ebeler anne sütünün önemini tüm anne ve anne adaylarına anlatmalı. Anne sütü sayesinde bebekler gastrointestinal, solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarından korunuyor. Bunun yanında uzun dönemde de çeşitli immünolojik hastalıklara karşı da bağışıklık geliştiriyorlar” dedi.

Emzirmenin anne ve bebek sağlığı açısından önemine değinen Prof. Dr. Sadık Akşit, “Anne sütü ve emzirme farkındalığı Türkiye’de maalesef istediğimiz seviyede değil” diye konuştu.

Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, “ İlk 6 ay anne sütüyle beslenen bebeklerin oranı yüzde 9.5 seviyesinde. Anne sütü bebeklerin sadece fiziksel gelişimini desteklemekle kalmıyor, bunun yanında ruh ve akıl sağlığı için de oldukça önem taşıyor. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekiyor. Yeni doğan, anne sütünde bulunan düşük değerdeki proteini kolaylıkla sindirebilir. Bebeğin ilk 3,5 ay kilo artışı çok hızlıdır sonrasında bu artış hızı yavaşlar. Çoğu anne bu durumda ek gıdaya başlıyor ancak bu çok yanlış. Annelere gerekli eğitim verilerek bu konunun daha çok üzerinde durulması gerekiyor. İlk bin gün anne sütünün bebeğe verilmesi ile obezite, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, alzheimer ve diyabet hastalıklarından bebeğin korunması sağlanabilir” dedi.

 

  

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir