“Ege Üniversitesi Kariyer Sohbetleri”
Mertcan Ayaz -Burak Bilal Aydoğdu – Shafiullah Qaderi
Ege Üniversitesi Mezunlarla İlişkiler, Başarı ve Kariyer Planlama Ofisi tarafından “Ege Üniversitesi Kariyer Sohbetleri 2019” etkinliği gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte İzmir Ekonomi Üniversitesi Kariyer Planlama Koordinatörü Simge Atamer konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Öğrencilerin iş bulma sürecinde dikkat etmeleri gereken önemli noktalara değinen Atamer, işverenler tarafından özgeçmişlerin nasıl incelendiği, etkileyici ve geçerli bir özgeçmiş yazılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konularına değindi.
İş başvuruları sürecini pazara ürün lanse etmeye benzeten Atamer, “Bu süreçte başarı sağlayacak noktaların başında kendini tanımak geliyor” dedi. Atamer, kendini tanıma aşamasını tamamlamak için gerekli tekniklerin ise deneyim kazanmak ve kişilik analizi konusunda profesyonel yardım almak olduğunu belirtti. Atamer, “Bir diğer dikkat edilmesi gereken aşama ise şirketi tanımak. Başvuru yapılacak şirketlerin çalışanlardan neler beklediğini öğrenmek ve bunun için şirketi basından ve sosyal medya platformlarından takip etmek gerekiyor. Şirket çalışanlarıyla iletişime geçip bilgi almak da avantaj sağlar” dedi.
İşverenler henüz hakkınızda hiçbir bilgiye sahip değilken onları etkileyen ilk nokta özgeçmişin nasıl göründüğü olduğunu söyleyen Atamer, “ İnsan kaynakları personellerinin özgeçmiş incelemesine ayırdığı süre üç saniyedir. Bu yüzden hazırlamış olduğunuz özgeçmiş, etkileyici ve fark yaratıcı bir stile sahip olmalıdır” dedi.
“Gereksiz detaylara yer verilmemeli”
Atamer, “Özgeçmişte, askerlik durumu ve özellikle kadın adaylar için medeni hâl karar sürecinde belirleyici ektenler. Ancak siyasi görüş, dini inanç, taraftarlık vb. konulardaki lüzumsuz bilgileri özgeçmişe eklemek olumsuz bir izlenim oluşturuyor” diye konuştu. Eğitim bilgileri, yurt dışı deneyimleri, projeler, gönüllü çalışmalar, sektör dışı işler gibi konuların özgeçmişte belirtilmesi gereken temel unsurlardan olduğunu söyleyen Atamer, bunların yanında ikinci yabancı dil, bilgisayar programları iletişim becerileri, takım çalışmasına yatkınlık gibi hususlarında önemli olduğunu söyledi.
Özgeçmiş hazırlarken yapılan hatalara da değinen Atamer “E-posta ekine özgeçmişi eklemeyi unutmak, yanlış Türkçe kullanımı, tuhaf e-posta isimleri kullanmak başvuru sürecinde elenmeye sebep oluyor. Ayrıca uygun olmayan üslup ve fotoğraf kullanımı da başvuru sürecini tehlikeye atacak hatalar arasında yer alıyor” dedi.