Tüzün “Bir kadın olarak çalışmaktan ve üretmekten hiç vazgeçmedim”

“Bir gün geldi mezun oldum, ya sonra?” 

Tüzün “Bir kadın olarak çalışmaktan ve üretmekten hiç vazgeçmedim”

Oğuzhan Özen-Fatma Rabia İşeri-Fatma Kübra Karadaş

 Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde gerçekleştirilen “Geleceğim” adlı programda konuşan kimyager Sibel Tüzün, “Bir kadın olarak çalışmaktan ve üretmekten hiç vazgeçmedim” dedi.

Mezuniyet sonrasında özellikle kadın öğrencileri bekleyen süreçler ile ilgili  bilgi vermek amacıyla  “Bir gün geldi mezun oldum, ya sonra?”  teması ile seminer düzenlendi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Konferans Salonu’nda düzenlenen semineri Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunlarından Dalan Kimya AR-Ge Müdürü Mezunu Sibel Tüzün verdi.

 Ege Üniversitesi’nden 1992 yılına mezun olduğunu ifade eden ve okul sonrasında kadınların iş bulma sorunlarına değinen konuşmacı Sibel Tüzün, “Okul bittiğinde anladım ki hayatın en büyük zorluğu final sınavlarına çalışıp bütünlemelere kalmak değilmiş. Mezuniyetimin ertesi yılı işe başladığımda bu gerçeği çok iyi anladım.  26 yıldır kariyerime aynı işyerinde devam ediyorum. İş başvurusuna arkadaşım ile birlikte gitmiştim. Yanımdaki erkek olan arkadaşım işe alınırken ben maalesef ki kadın olduğum için işe alınmadım. Mühendisliğin erkek işi olması gerektiğine dair inanış o yıllarda daha baskındı. Fakat vazgeçmedim ve burada işe başladım. Bir kadının da mühendis olabileceğini ispat etmek için 26 yıldır hiç durmadan çalışıyorum. Hiç vazgeçmedim ve şimdi burada karşınızdayım ”  diye konuştu.

İşe girdikten sonraki süreçte yaşadıklarına da değinen Tüzün, “Öncelikle üretim bölümünde çalıştım, daha sonra ürün geliştirme müdürlüğünü kendi emeklerim ile aldım. Ar- Ge departmanını tek başıma kurdum ve geliştirdim. Tüm bunlar için çabalarken kadın mühendis olmanın zorluklarını da tüm gerçekliği ile gördüm. Yine de çalışmaktan ve üretmekten vazgeçmedim. Bilgi, ne durumda olursanız olun insanı hep bir adım önde tutuyor. Kadın olduğum için her ne kadar sektörde zorlansam da İngilizceye olan hâkimiyetim sayesinde birçok işi başardım” dedi.

 “Toplumda bir iz bırakabilmeliyiz”

Aynı zamanda Sivil Toplum Kuruluşlarında(STK)  görev aldığına değinen Tüzün, “ Pek çok sivil toplum kuruluşunda görev alıyorum. Sadece kendinize ve kendi şirketinize değil topluma yararlı insanlar olmanız gerektiğini düşünüyorum. Bu dünyaya geldiğimize göre topluma bir iz bırakabilmeliyiz. Varlığımızın bir anlamı olmalı bu sebeple sektörün gelişmesini sağlamak için ekip arkadaşlarımla birlikte azimle çalışıyorum. Sizler de hangi sektörde olursanız olun sektörü geliştirmek ve ülkenize faydalı olmak için çalışın” diye konuştu.

Ürünlerin üretim süreci ile ilgili bilgiler de akta ran Sibel Tüzün, sıvı sabun, katı sabun yapım süreçleri ve formülleri hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir