İzmir’de “Peyzajda Kültürel Miras: Türkiye’de Planlama Gelişimi Konferansı”

İzmir’de Ege Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Peyzajda Kültürel Miras: Türkiye’de Planlama Gelişimi”  -CHiLaT Projesinin konferansında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak kaynaklarımızın doğru ve etkin kullanımına önem veriyor, sürdürülebilirlik ilkesini çalışmalarımızın temeline yerleştiriyoruz. Ayrıca doğa ve bilimi bir araya getiren, mevcut problemlere yenilikçi ve etkili çözümler üretme gayretinde olan bilimsel etkinlikleri önemsiyor ve desteklemeye gayret ediyoruz” dedi.

 Newton-Kâtip Çelebi Fonu çağrısı kapsamında Newcastle Üniversitesinden Prof. Dr. Sam Turner ile Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Nurlu yürütücülüğünde, altı üniversiteden Türk ve Birleşik Krallık araştırıcılarının katılımıyla gerçekleştirilen; Birleşik Krallık Araştırma Konseyi (RCUK) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen “Peyzajda Kültürel Miras: Türkiye’de Planlama Gelişimi”  -CHiLaT Projesinin konferansı, Ege Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

CHiLaT Projesi  ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Nurlu, “Her iki ülkenin araştırma kurumlarının desteğiyle, ikili işbirliği programı kapsamında yürütülmekte olan CHiLaT Projesi, hem disiplinlerarası, hem de üniversiteler arası ortak çalışmalar ile yürütülmektedir. CHiLaT Projesinde, farklı disiplinlerden-mimar, arkeolog, sanat tarihi uzmanı, peyzaj mimarları gibi araştırmacıların katılımlarının yanı sıra, Newcastle Üniversitesi ve Ege Üniversitemiz dışında Türkiye’den Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve genç araştırmacılar yer almaktadır” diye konuştu.

Prof. Dr. Engin Nurlu, “CHiLaT Konferansında, tarihi peyzaj, kültürel miras, peyzaj karakteri, tarihi peyzaj karakteri ve ekolojik modelleme konularında araştırma yapan bilim insanlarının çalışmalarının sunumları yanı sıra, proje üyeleri de projeden elde edilen sonuçlara yönelik sunumlar gerçekleştirecektir. Konferansın ardından, etkinliğin son gününde ise kariyerinin başındaki genç araştırmacılara yönelik eğitim programı uygulanacaktır. Birleşik Krallık, Holanda, İsveç, İspanya ve ülkemizden yaklaşık 60 bilim insanı, bakanlık temsilcileri, İngiltere Büyükelçiliği Newton-Kâtip Çelebi Fonu Programı ile TUBİTAK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı yetkililerin katıldığı konferansta, İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Ingrid Sarlöv HERLIN ile Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı Kültürel Miras ve Peyzaj Bölümü uzmanlarından Dr. Edwin RAAP açılış derslerini verecektir” dedi.

Farklı disiplinlerden araştırmacılar katılıyor

Konferansın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Mimar, arkeolog, sanat tarihi uzmanı, peyzaj mimarı gibi farklı disiplinlerden araştırmacıları buluşturarak multidisipliner bir çalışma ortamı sunan konferansın, bilim camiasına önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Bilim dünyasının hızlı bir değişim ve gelişim sürecinden geçtiği günümüz koşullarında, tasarım çalışmaları büyük önem arz ediyor. Günümüzde doğa,  tasarım çalışmalarının vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi. Bilimin, güncel problemlere yanıt üretebilmesi ve çağımız koşullarını daha ileri taşıması; doğa ile birlikteliğinin kuvvetlendirilmesinden geçiyor. Yaşanabilir alanlar yaratma hedefiyle, ekoloji ve mimarlık olgusunu birleştiren peyzaj çalışmaları, doğa ve bilimi harmanlayan bilim dalları arasında önemli bir yere sahip. Bu mesleki disiplin, bizlere daha kaliteli yaşam alanları sunma amacının yanı sıra doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliği konusunda da önemli bir rol üstleniyor. Doğal ve kültürel kaynaklarımızdaki tahribatın ileri boyutlara ulaştığı günümüz koşullarında, çevresel sorunlarla mücadelede bu alandaki çalışmalara daha fazla ağırlık vermemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Ege Üniversitesi olarak kaynakların doğru ve etkin kullanımına önem verdiklerini sürdürülebilirlik ilkesini çalışmaların temeline koydukların ifade eden Rektör Budak, “Ayrıca doğa ve bilimi bir araya getiren, mevcut problemlere yenilikçi ve etkili çözümler üretme gayretinde olan bilimsel etkinlikleri önemsiyor ve desteklemeye gayret ediyoruz. Bugün bizleri bir araya getiren bu değerli konferansta; tarihi peyzaj, kültürel miras, peyzaj karakteri ve ekolojik modelleme gibi çeşitli konularda sunumlar dinleyeceğiz. Ayrıca, proje kapsamında yer alan mesleki eğitimlerin, genç araştırmacıların doğru yönlendirilmesi ve proje sonuçlarının daha geniş kitlelere ulaştırılması bakımından önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir