Zaralı Halil’in Türküleri Ege’de Seslendirildi

Dilşad Tiryaki

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı tarafından düzenlenen “Öğrenci Etkinlikleri” kapsamında “Zaralı Halil” isimli müzik dinletisi gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Etkinlik Salonu’nda yapılan dinletiye, Konservatuvar Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Erkan Aydın, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Öğr. Gör. Fikret Döğücü danışmanlığında yapılan etkinlikte Zaralı Halil Türküleri, konservatuvar öğrencisi Berkay Toker tarafından seslendirildi. “Söğüt Yaprağı Yerde”, “Yandım Allah Yandım”, “Bahçalarda Badem Var”, “Karadır Kaşların Eğmeli Değil”, Tevekte Üzüm Kara”, “Eridi Kalmadı Dağların Karı”, “Bu Yol Zaranın Yolu”, “Kiremit Bacaları” gibi eserlerin seslendirildiği dinletinin orkestrasında Yücel Turgul, Mustafa Çam, Serdar Baba, Şevin Tepe gibi isimler yer aldı.

Zaralı Halil Kimdir?

Zaralı Halil, 1906 yılında doğdu. Küçük yaşlarda annesini ve babasını kaybeden Zaralı Halil, 14 yaşında yetiştirme yurduna verildi ve bağlama çalmaya burada başladı. Yaşadığı acıları eserlerinde anlatmaya çalıştı. Kendisine ait türkü ve uzun havalar zamanın ses sanatçıları tarafından taş plaklara okundu. 1964 yılında hayatını kaybeden sanatçının birçok eseri TRT repertuarına alındı.