Ege’de Sıcak Hava Dalgaları Değerlendirildi

Sümeyye Akdağ- Sümeyye Ural

Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi(ÇEVMER) Seminer Salonu’nda “Türkiye’de 2018 Yılında Gerçekleşen Sıcak Hava Dalgalarının Klimatolojik ve Meteorolojik Açıdan Değerlendirilmesi” konulu seminer gerçekleştirildi. Semineri Lisansüstü Öğrenci Ercüment Avşar verdi.

Genel olarak bölgesel ve mevsimsel açıdan 2018 yılına ait sıcaklık değerleri ile birlikte maksimum sıcaklıklarının incelendiği konferansta, sıcak hava dalgası ve sonuçları tartışıldı.  Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat ile birlikte seminer konusunu belirlediklerine değinen Ercüment Avşar, “ İklim, bir bölgede yersel ve zamansal olarak gerçekleşen tüm hava olaylarının toplamı ve aynı zamanda bunun ortalaması olarak ifade edilebilir. Sıcak hava dalgasını birçok kurum ve iklim örgütü farklı şekillerde tanımlamaktadır. Ortalama sıcaklık değerleri üç veya beş derece üzerinde, beş günden fazla sürüyorsa bunu sıcak hava dalgası olarak tanımlamak mümkündür. Bu tanım dünya iklim raporunda da aynı şekilde yer almaktadır” dedi.

 Türk literatüründe ve üniversitelerde kabul gören tanımdan bahseden Avşar “ İklim; insan sağlığına, yaşam konforuna verimli etki eden, ölümcül durumlarda ölüme, orman yangınlarına, aşırı elektrik ve su tüketimine sebep olan bir olgudur.  Bu tanım aynı zamanda Prof. Dr. Ecmel Erlat’ın makalelerinde de kullandığı bir tanımdır” diye konuştu.

İklim değişikliğin en önemli belirtilerinden bir tanesinin de hava olaylarının birbiri ardına tekrar etmesi olduğunu söyleyen Avşar, “ 2000’li yılların başından itibaren hemen hemen her sene yaşanan yıllık sıcaklık ortalamalarında görülen pozitif sapmalar bunun habercisidir. 2010 yılı,  dünyada kayıtlı verilere göre günümüze kadar yaşanan en sıcak üç yıldan biri oldu. Türkiye’de de durum aynı, yani 2010 yılı en sıcak yıl oldu. Son on yılda meteorolojik afetler incelendiğinde, sıcak geçen yıllarla birlikte kuvvetli yağışların da etkili olduğu  gözlemlenmektedir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir