“EÜ Arkeoloji Günleri Kazılar, Yüzey Araştırmaları ve Projeler” çalıştayı
Rektör Budak, “Bizler, bünyesinde eşsiz bir zenginlik barındıran toprakların evlatlarıyız”
Asena Karcıer
Ege Üniversitesi (EÜ) ‘nde gerçekleştirilen “EÜ Arkeoloji Günleri Kazılar, Yüzey Araştırmaları ve Projeler” çalıştayının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bizler, bünyesinde eşsiz bir zenginlik barındıran toprakların evlatlarıyız. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kadim Anadolu’muzun bizlere bıraktığı kültürel mirasa sahip çıkmak en temel görevlerimizden biridir” dedi.
Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, EÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kaan Şenol, EÜ akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı. Çalıştaya onur konukları olarak ise EÜ Arkeoloji Bölümü emekli öğretim üyeleri katıldı.
Çalıstayın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi Arkeoloji bölümü, kuruluşundan bu yana insanlık tarihine ışık tutacak pek çok ulusal ve uluslararası projeye imza atmıştır. Kültürel varlıklarımızın ortaya çıkarılması ve korunması konusunda akademisyenlerimizin gösterdiği yüksek motivasyon ve sorumluluk bilinci, üniversitemizi bu alanda farklı ve başarılı kılan en önemli unsurlardan biridir” dedi.
Arkeologların görevinin önemine değinen Rektör Prof. Dr. Budak, “Bizler, bünyesinde eşsiz bir zenginlik barındıran toprakların evlatlarıyız. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kadim Anadolu’muzun bizlere bıraktığı kültürel mirasa sahip çıkmak en temel görevlerimizden biridir. Arkeologlar, sahip olduğumuz bu mirasın ortaya çıkarılmasını sağlayarak ülkemiz adına bu önemli görevi sizler yerine getiriyorsunuz. Elde ettikleriniz her bulgu, bizlere geçmiş kültürlerin hikâyesinden bir kesit daha sunuyor. Bu çalışmalar neticesinde edindiğimiz bilgi, kültür ve tecrübelerin, bizleri bugünü daha doğru yorumlayan, geleceği ise daha sağlam karşılayabilen bir toplum haline getireceğine inanıyorum” diye konuştu.
“Arkeoloji, sahip olduklarımızı tüm insanlığa sunan bir bilim dalı”
Akademisyenlerin arkeolojide önemli bir rol oynadığını belirten Prof. Dr. Budak, “Arkeoloji, sahip olduklarımızı yalnızca bizlere değil, tüm insanlığa sunmayı hedef alan bir bilim dalıdır. Bu hedefi gerçekleştirme yolunda turizm, değerlerimizi diğer kültürlere aktaran bir köprü niteliği taşır. Üniversitemiz akademisyenleri de çalışmalarıyla, bu köprünün temellerinin sağlamlaştırılmasında önemli bir vazife üstlenmektedir” dedi.
Araştırma üniversitesi olma yolunda bu tür etkinliklerin önemine değinen Prof. Dr. Budak, “Bizler de bu sürece elimizden geldiğince destek oluyoruz. Değerli hocalarımızın yaptığı kazı çalışmalarını yakından inceliyoruz. Kazı alanlarını ziyaret ederek, öğretim elemanlarımızla ve öğrencilerimizle buluştuk. Çalışmaları ve projeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Yeni projeler için fikir alışverişinde bulunarak neler yapabileceğimizi konuştuk. Değerli isimleri bir araya getiren bu etkinlikler, gençlerimizin de bilgi birikimlerini ve farkındalığını arttırıyor. Araştırma üniversitesi olmak için gayret eden üniversitemizde bu tür değerli çalışmaların artmasını ve sürdürülmesini diliyoruz” diye konuştu.
Dekan Prof. Dr. Yusuf Ayönü, “Tarih boyunca pek çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Anadolu arkeoloji potansiyeli açısından hiç şüphesiz dünyanın en zengin coğrafyası. Yerli ve yabancı akademisyenler tarafından gün yüzüne çıkarılan binlerce eser tasnif edilip müzelerde görülmeye hazır hale getirilmektedir. Bu çalışmalar tarih bilimine yeni malzemeler sağlamanın yanı sıra bazen de tarihi yeniden şekillendirmektedir” dedi. Türkiye’de arkeolojinin gelişiminden bahseden Prof. Dr. Ayönü, “19. yüzyılda yabancı arkeologların yaptığı kazı çalışmaları ile başlayan arkeoloji çalışmaları, Cumhuriyet döneminde sistemli bir hale gelmiştir. Cumhuriyet döneminde arkeoloji çalışmalarının hız kazanması Mustafa Kemal Atatürk’ün desteği sayesinde olmuştur. ‘Bir vatanın sahibi olmanın yolu, o topraklarda yaşanmış tarihi olayları bilmek, burada doğmuş uygarlıkları tanıma ve sahip olmaktan geçer’ diyen Atatürk, sağlığında başta İstanbul ve Hatay arkeoloji müzeleri olmak üzere 25 arkeoloji müzesinin açılmasına vesile olmuştur” diye konuştu.
“Türkiye’de arkeoloji kazı ve araştırma sayısı 500’ün üzerinde”
Arkeoloji biliminin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığı desteğe değinen Prof. Dr. Ayönü, “Günümüzde de Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla kazılara verilen destek artarak devam etmektedir. Bugün Türkiye’de arkeoloji kazı ve araştırma sayısı 500’ün üzerindedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili kazı başkanlıkları arasında arkeolojik kazı çalışmalarının yıl boyunca sürdürülerek, etkin ve verimli hale getirilmesi projesi kapsamında arkeoloji kazılarının yıl boyunca devam etmesi için imzalanan protokol bunun en somut kanıtıdır” dedi.
Programın içeriğine değin konuşma gerçekleştiren Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kaan Şenol, “Bu çalıştayda öğrencilerimizin katkılarıyla yapılan ve hali hazırda devam eden kazılar sonucu ulaşılan bilgiler siz değerli katılımcılarla paylaşılacaktır” dedi. Konuşmasında bugüne değin kazılara katkı koyan herkese teşekkür ettiğin belirten Prof. Dr. Şenol, kaybedilen E.Ü. Arkeoloji Bölümü hocalarını da unutmayarak, konuşmasında onları da andı.
Programda onur konukları adına Prof. Dr. Tomris Bakır ve Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu konuştu. Arkeolojinin uluslararası bir bilim dalı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bakır, “Bugün Bornova Yeşilova Höyüğü’nde yapılan kazının bulgularını tüm dünya duyuyor. Dünyanın diğer ülkelerine bu kazı sonuçlarında ne bulduğumuzu tanıtmak için seyahatler yapıyoruz. Bu yüzden arkeologlar bir nevi kültür elçileri görevini de üstleniyor” diyerek, arkeoloji bölümünün kuruluş yıllarını anlattı. Prehistorya bölümünün kuruluş yıllarını anlatan Prof. Dr. Çilingiroğlu, konuşmasında bölümün bugüne değin geçirdiği gelişmelerden bahsetti. Açılış bildirisinin okunmasıyla devam eden etkinliğin başlangıç kısmı, “Dünden Bugüne Ege Üniversitesi Arkeoloji Kazıları” isimli kısa filmin gösterimi ile son buldu.
Program, 2 gün boyunca farklı oturum ve konuklarla EÜ Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda devam edecek.