Üniversite ve lise öğrencileri filozofların şehri Milet’te bir araya geldi

EÜ ve Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden “Sosyal Bilimler Farkındalık Projesi”

 Üniversite ve lise öğrencileri filozofların şehri Milet’te bir araya geldi

 Melisa Karataş

 Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü  “Sosyal Bilimler Farkındalık Projesi”nin ilk etkinliği filozofların şehri Milet’te gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi ile Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında, lise ve üniversite öğrencilerini bir araya getirmek ve sosyal bilimlere farkındalık sağlamak amacıyla 2 yıllık protokol imzalandı. İmzalanan protokol kapsamında lise öğrenimi gören öğrencilerin Ege Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelip interaktif bir şekilde bilgi paylaşımı yapması ve sosyal bilimler hakkında daha fazla bilgi sahibi olması amaçlanıyor.

Felsefe, sosyoloji, sanat tarihi, arkeoloji gibi sosyal alanlarda öğrencilerin kafalarındaki soru işaretlerini gidermeyi ve ilgilerini çekmeyi amaçlayan projenin ilk etkinliği için “Felsefenin Doğuşu ve Milet Okulu” teması seçildi. Temaya uygun olması için ilk ziyaret yeri olarak ise Milet Antik Kenti belirlendi. Proje ile Bornova, Cem Bakioğlu Anadolu Lisesi, Çimentaş Anadolu Lisesi, Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi ve Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri ile Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğrencileri ve akademisyenleri bir araya geldi. Öğretmen ve akademisyenler ile lise ve üniversite öğrencilerinin hem kaynaştığı hem de Milet antik kentini yakından tanıma fırsatı bulduğu projede ayrıca katılımcılar bölgenin tarihi, felsefi ve arkeolojik yapısı ile bilgi aldı.

 Bölge turunun ardından Milet Amfi Tiyatro’da yerlerini alan lise öğrencileri, EÜ Felsefe Bölümü öğrencilerinin kendileri için hazırladığı sunumları heyecan ve ilgiyle dinledi. Arş. Gör. Karun Çekem’in danışmanlığında sunumlarını yapan öğrenciler, etkinlikte felsefe hakkında çeşitli bilgiler verdi. Ayrıca Egeli genç felsefeciler sunumlarında; felsefenin ortaya çıkış serüveni, ilkçağ felsefe tarihi, ünlü felsefecilerin ele aldığı başlıklar, felsefenin temel problemleri, sorgulama yöntemleri, araştırma alanları gibi konulara da yer verdiler.  İnteraktif olarak gerçekleştirilen sunumlarda lise öğrencileri anlatılan konuyla ilgili sorularını ve görüşlerini de dile getirdi. Programın sonunda lise öğrencileri sunumlardan büyük keyif aldıklarını belirtti.

Sunumlarda felsefenin ortaya çıkış serüveni, ilkçağ felsefe tarihi, ünlü felsefecilerin ele aldığı başlıklar, felsefenin temel problemleri, sorgulama yöntemleri, araştırma alanları gibi konulardan bahsedildi.

Etkinlik sonrası okul grupları birbirleriyle fikirlerini ve gün sonu değerlendirmelerini paylaştı. Proje 2 sene boyunca etkinliklerine devam edilecek.

  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir