“İzliyor musun?” enstalasyonu sanatseverlerle buluştu

Ceren Badur – Yağmur Karadağ – Halis Erinç Keleş

Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü işbirliğinde, İsveç Enstitüsü’nün desteklediği “Kimlik ve Toplumsal Cinsiyet” konularına odaklanan “İma/Implıcatıon” projesi kapsamında 19’uncu kez düzenlenen sergi “İzliyor Musun?” isimli çalışma sanatseverlerle buluştu.

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Galerisinde gerçekleştirilen açılışta Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü son sınıf öğrencisi Berçem Demir’in çalışması sergiye açıldı.

Açılışta konuşan Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Merih Tekin Bender, “İma sergilerimizin hız kesmeden 19’uncusunu yapıyoruz. Bu sergi kapsamında cinsiyet ve kimlik teması altında her öğrencimiz aynı malzeme olan eldivenleri kullanarak farklı şeyler anlatmaya ve toplumdaki önemli konulara dikkat çekmeye çalıştılar. ‘İzliyor Musun?’ çalışmasının izlediğimiz şeylerle ilgili bizi düşünmeye yönlendirdiğini anlayabiliyoruz. İzleme, seyirci kalma meselesine dikkat çekerek aslında bir sanatçı tanıklığını vurgulamış olduğunu ve bunun önemli olduğunu söyleyebiliriz. Anlamsal ve görsel açıdan dikkat çekici bir çalışma olmuş” dedi.

“Kör izleyici imgesini ima etmeye çalıştım”

Çalışması ile ilgili konuşan Demir, “Bu çalışmada insanların kadına yönelik şiddete karşı olan tavrından yola çıktım. Kadına yönelik şiddeti ve baskıyı baz alarak toplumun bu konuya bakış açısının ne olduğunu, bu konuda nasıl bir tavır sergilediklerini ele almak istedim. Çalışmada televizyonu metafor olarak kullandım. Buradaki amacım insanların gördüklerini sadece izlemekle kalması sorunuyla ilgiliydi. Sokakta karşılaştığımız kadına yönelik şiddet olaylarına karşı olan görmezden gelme tutumumuza değindim. Aynı şeyi haberi izlerken de yapıyoruz. Belki bu alışmaktan ya da bulaşmak istememekten kaynaklanıyor olabilir. Yine sadece kafamızı çevirmekle kalıyoruz. Kör izleyici imgesini ima etmeye çalıştım. Çalışmamı da bu yönde tasarlayıp, sundum” diye konuştu.

Sergi, iki gün boyunca Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Galerisinde ilgililerini bekliyor olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir