Uzm. Dr. Oral, “Çağımızın en büyük sorunu: Hareketsizlik”

“10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü”

Uzm. Dr. Oral,    “Çağımızın en büyük sorunu: Hareketsizlik”

Buse Nehir Demir-Bayram Küçükyağcı-Merve Serbest

Çağımızın ciddi sorunlarından biri haline gelen hareketsizliğe dikkat çekmek amaçıyla her yıl “10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü” çerçevesinde dünyada ve ülkemizde birçok etkinlik düzenlenerek insanların bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Onur Oral, fiziksel aktivite yetersizliğinin; kalp ve damar hastalıklarından kemik erimesine hatta psikolojik rahatsızlıklara kadar sağlığı etkilediğini, hareketsizliğin en büyük sorununun ise obezite olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü’nde fiziksel aktivite yetersizliğinin insan yaşamındaki olumsuzluklarına dikkat çeken Uzm. Dr. Oral, “Dünyada fiziksel aktivitenin yetersizliği birçok hastalığa neden olan bir problem. Kalp ve damar hastalıkları, kanser, şeker hastalığı, kemik erimesi ve son zamanlarda altı çizilen depresyon gibi hastalıkların en büyük nedenlerinden biri hareket yetersizliğidir. Ülkemizde ve dünyada büyük bir sorun olarak görülen ve artık hastalık olarak tabir edilen obezite, yani aşırı şişmanlık probleminin altında fiziksel aktivite eksikliğinin yatmakta olduğu kanıtlanmıştır” dedi.

 “Obezite çocuklara ruhsal ve bedensel olarak zarar veriyor”

Her yaş grubunun fiziksel aktivite içerinde yer alması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Oral, “Erişkin bir bireyin haftada en azından 180 dakika orta seviyede fiziksel aktivite yapması önerilir. Buna ek olarak haftada yaklaşık 80 dakikalık aktiviteler ile desteklenmesi, kas gelişimini artırmak için kişiye katkı verecektir. Fiziksel aktivite yapmanın sadece erişkinler için değil 60 yaş üzeri kişiler için de çok önemli faydaları bulunmaktadır. Fiziksel aktivite, 60 yaş üzeri bireylerin denge becerilerini de geliştiren bir yöntem. İleri yaşlarda oluşabilecek kas hasarlarını engeller. Çocuklar için fiziksel aktivite yapmak, özellikle obezite konusunda yüksek öneme sahip durumda. Obezite tehlikesi en yüksek grup çocuklardır. Obezite çocuklara ruhsal ve bedensel olarak zarar veriyor.  Fiziksel aktiviteler çocukların kimlik kazanmalarında, kendilerini ifade edebilmelerinde, kendilerine güven duymalarında ve sağlıklı bir psikolojiye sahip olabilmelerinde etkin rol oynar” dedi.

“Fiziksel aktivite en sağlıklı tedavi yöntemi”

Fiziksel aktivitenin hayatın tüm alanlarında yer alması gerektiğini ve hastalıkların en sağlıklı tedavi yöntemi olduğunu belirten Uzm. Dr. Oral, “Hayatımıza fiziksel aktiviteyi katalım. Mutluluk hormonları diye adlandırılan serotonin, endorfin, dopamin gibi hormonların fiziksel aktivite sayesinde üretildiğinin ve tetiklendiğinin bilinmesi gerekmekte. Fiziksel aktiviteyi bir ilaç gibi düşünerek, tedavi yöntemi olarak hayatımıza katmamız gerekir. Hareket insanların daha mutlu, daha sağlıklı, daha dengeli bir hayat sürmelerinde vazgeçilemez bir koşuldur” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir