Yılmaz, “Aşıklık kültürünü ayakta tutmaya çalışıyoruz”

Furkan İçen-Shafiullah Qaderi-Cem Yıldırım

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Enstitüsü ev sahipliğinde Anadolu Aşıklar Derneği tarafından düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Ege Üniversitesi Türk Dünyası Konferans Salonu’nda “Aşıklar Dilinde Anadolu’ isimli âşık atışması konseri gerçekleştirildi. Etkinliğe, Türk Dünyası Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Kaymaz, Anadolu Âşıklar Derneği Başkanı Turgut Yılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Turgut Yılmaz, internet ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte âşıklık kültürünün yavaş yavaş bitmeye başladığını vurguladı. Medyanın bu derece güçlü olduğu bir dönemde âşıklık kültürünü ayakta tutmaya çalıştıklarını dile getiren Yılmaz, “Âşıklar, okumadan üniversite bitirmiş insanlardır. Gerek hocalarımız olsun gerekse bakanlarımız olsun âşıklık kültürüne sahip çıkmaları gerekir” dedi.

Hiçbir âşığın sosyal güvencesinin olmaması konusuna değinen Turgut Yılmaz, âşıkların hayatlarını idame ettirmek için zorlandıklarını dile getirdi. Konuşmasında Yılmaz, âşık ozanlarına biraz daha önem verilmesini ve devlet tarafından önemsenmesini istedi.

Âşıklar konserine ev sahipliği yapmanın kendilerini ne kadar memnun etmesinden bahseden Prof. Dr. Kaymaz, “Bu toplantıya vesile olan sayın başkanımız Turgut Yılmaz’ı tebrik ediyor ve 21. yüzyıl âşıklık geleneğini yeniden gündeme getirecek olan bu toplantının faydalı olmasını diliyorum” diye konuştu. Prof. Dr. Kaymaz, konuşmasının sonunda herkesin ramazan ayını ve gelecek olan Ramazan Bayramı’nı kutladı.

Âşıkların şarkı ve türkülerini seslendirmesinin ardından konser,  toplu fotoğraf çekimi ile sonlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir