Ege’de JOVE Eğitimi Gerçekleşti

 Sümeyye Ural- Bayram Küçükyağcı- Buse Nehir Demir

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından, dünyanın ilk video makale veri tabanı eğitimi olan “JOVE (Journal of Visualized Experiments) Video Makale Veritabanı Kullanıcı Eğitimi” düzenlendi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonunda gerçekleşen eğitimi JOVE Türkiye Sorumlusu İbrahim Selçuk verirken eğitime farklı disiplinlerden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

JOVE’nin, makalelerin görsel olarak açıklandığı dünyanın ilk ve tek hakem heyetli video veri tabanı olduğunu söyleyen Selçuk, “Yayın hayatına başladığında içerisinde sadece 6 video bulunduran JOVE’nin video sayısı bugün yaklaşık 10 bine ulaştı.  Bu sayıya her ay 150 yeni video eklenmektedir. Dünyanın en iyi üniversite laboratuvarlarında çekilmiş deneyler JOVE içerisinde iki ana başlıkta bulunur.  Bunlardan birincisi akademisyenlere yöneliktir. Yeni bir teknik geliştirmek isteyen akademisyenler bu bölümdeki videoları izleyerek kendi deneyini yapabilirler. İkincisi ise eğitim videolarıdır. Akademisyenlerin derslerinde kullanabilecekleri, öğrencilerin anlayabileceği konuları basit şekilde açıklayan eğitim videolarından oluşmaktadır” diye konuştu.

 Bir yıllık bir deney için harcanan yaklaşık ücretin 10 bin dolar olduğunu belirten Selçuk, JOVE’nin karışık deneysel teknikleri görsel ve işitsel olarak kullanıcılara sunduğunu söyledi. JOVE’nin akademisyen ve öğrencilere araştırmalarda zaman tasarrufu sağladığını ifade eden Selçuk, “JOVE, yeni ve değişik teknikleri göstererek dünyanın en prestijli üniversitelerinin laboratuvarlarını kullanıcılara yakınlaştırıyor. JOVE’ye cep telefonları ve tabletlerden de erişim mümkün. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de faydalanabildiği bir araç olan JOVE ile öğrenciler hem makalelerin PDF formatlarını okuyabilirler hem de videolarını izleyebilirler” dedi.

Her yeni videonun veri tabanına yüklenme aşamasında denetim ve değerlendirme sürecine tabi tutulduğunu vurgulayan Selçuk, “ Akademisyenler, çalışmalarının PDF formatını ilk olarak JOVE’nin profesyonel ekibine gönderirler. Hakem heyetinin inceleme süreci yaklaşık üç ayı bulabiliyor. Bu süreçten sonra ise heyetten geçen çalışmanın yayınlanması yaklaşık on ayı buluyor. Hali hazırda yayınlanmayı bekleyen binlerce çalışma mevcut” diye konuştu.

Türkiye’de 30 üniversitenin JOVE video veri tabanı erişimine sahip olduğunun altını çizen Selçuk, Ege Üniversitesi’nin de bu veri tabanına sahip olduğunu belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir