Koç, “Lityum pillerin patlama riski yüksek”

Gamze Asav- Ozan Toktop-Kardelen Bektaş

Ege Üniversitesi (EÜ)  Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünde “Li-iyon Polimer Piller İçin Katı-Hal Elektrolit Olarak Silika Temelli İyonojellerin Sentezi ve Karakterizasyonu” semineri gerçekleştirildi. Enerjiye yönelik yapılan semineri Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Fatoş Koç verdi. EÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminere Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Nilay Gizli danışmanlığında yapılan seminerde Yüksek Lisans öğrencisi Fatoş Koç, Lityum bazlı pillerin avantaj ve dezavantajlarından bahsetti. Yüksek Lisans öğrencisi Fatoş Koç, “Lityum piller şarj edilebilir pillerdir. Bunun en büyük dezavantajı sıvı elektrolite sahip olmasıdır. Sıvı elektrolitlerin patlama riski yüksek. Günlük yaşamda bu piller bilgisayar ve telefonlarda kullanılıyor ve bu aletlerin fazla ısınmasına neden oluyor. Bizler bu elektrolit yerine solid elektroliti kullanmayı tavsiye ediyoruz. Bir iyonu iletmenin en iyi yolu havadır. Bir iyon katı malzeme ile de iletilebilir ancak bu çok zordur. Bu da aerojeller gibi üstün özelliklere sahip bir malzeme ile elemine edilebilir. Amacımız, bir malzeme üretmek, bu üstün özellikli malzemeye lityum emdirmek ve bunu pillerde kullanmak. Yüksek kapasiteli ve ultra güvenli bir pil elde etmek. Bunun sonucunda da az malzeme ile daha fazla kapasitede daha çok enerji depolamak. Lityum polimer pilleri daha ucuz ve güvenli halde üretime sunmak” dedi.