“Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları, Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) Çalıştayı” 

“Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları, Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) Çalıştayı” 

 Prof. Dr. Yıldız, “Üniversite sanayi iş birliği kurgusunun iyi yapılması gerekiyor”

Semi Tektaş

 Ege Üniversitesi (EÜ)  Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV), Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD) ve Sürdürülebilir Havacılık Derneği (SARES) tarafından ortaklaşa düzenlenen uluslararası katılımlı “Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları, Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) Çalıştayı”  kapsamında bir panel gerçekleştirildi.

 EÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yapılan panele; EÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız, EÜ Mühendislik Fakültesi  Ürün Yaşam Yönetim Döngüsü (PLM) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süheyda Atalay, PLM Mükemmeliyet Merkezi Müdürü Prof. Dr. Semih Ötleş, Dassault Systems Türkiye Satış Direktörü Alper Soysal, EÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.  Haluk Soyuer, BMC Mühendislik Bilgi Sistemleri Müdürü Özkan Terzi konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Hasan Yıldız, “Bilginin üretildiği bir değere dönüştüğü veya ürün olarak değere dönüştüğü bir dönem. Dolayısıyla üniversite sanayi iş birliği kurgusunun iyi yapılması gerekir. Üniversite bilgi üretiyor fakat sanayinin kullanabileceği bir bilgi üretebiliyor mu? Sanayici ihtiyacı olan gerekli bilgiyi üniversiteden talep edebiliyor mu? Dolayısıyla herkes kendisine bakarak bilgi üretmek için çaba sarf ederse belki ileride çok farklı teknolojik bir duruma gelebiliriz” dedi. Çeşitli kurumların PLM adaptasyonu ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Yıldız, “Şirketlerin tek başına PLM kullanması pek bir anlam ifade etmiyor. PLM’yi bir sistem olarak kuruluş ve alt görevleriyle birlikte entegre olması gerekiyor. Tek başına kuruluşta olması pek bir anlam ifade etmiyor alt yüklenicilerinde kullanıyor olması gerekiyor” dedi.

 PLM süreci ile ilgili konuşan Prof. Dr. Semih Ötleş, “2011 yılında havacılık çalışmaları ile birlikte başladı. Almanya’da 2013-2016 yılları arasında bu konu ile ilgili farklı üniversiteleri farklı enstitüleri ziyaret ettik. Daha sonra yaklaşık 15 kişilik bir takım kurduk. Bu takımı fakültemiz ve meslek yüksekokulumuzun elemanlarından oluşturduk. Sonra yapılan çalışmalarla. resmi olarak ilk PLM Merkezi olduk” dedi. PLM endüstrisinin önemli ayaklardan bir tanesinin de yazılım olduğunu belirten Prof. Dr. Ötleş, “Ticari yazılımlar ve programlar konusu en başından itibaren başarılı olduğumuz yerlerdi. Kontak firmasının siber yazılımını aldık ve bunun uygulamalarına başladık. Geçen yıl onun da yeni versiyonu bilgisayarlarımızda bulunuyor. Türkiye’de sanayimizin hizmetine açtık. Bunların yaklaşık ticari değeri 5 milyon doların üstünde. Tabii bunların kullanımlarını yükseklisans öğrencilerimizle birlikte geliştirmeye çalıştık” diye konuştu.

 “PLM disiplinlerarası bir alan”

Prof. Dr. Haluk Soyuer,  tedarik zincirinin ihtiyaçtan başladığını belirterek, “İhtiyaç müşteriden de gelebilir. Ar-Ge’niz bunu tasarım süreci ile ortaya çıkarabilir. Tasarımı yaptığınız anda herkes sizin müşterinizdir. Bu süreçte tasarım yaptığınızda ilk olarak rota belirlemeniz lazım. Çünkü girdi ve çıktı aşamasında her şeyi bilmeniz gerekir. Yani esasında tasarımcı oturup üretim süreci ile ilgili veri tabanının neredeyse yüzde 60’ını üretiyor.  Bu sürecin içinde satış ve pazarlama var. İletişim kanallarınız açık değilse orası da açık olmalı. Dolayısıyla baktığınız zaman pazarlama, tasarım, üretim ve insan kaynakları önemlidir” dedi.

 PLM’nin disiplinlerarası bir alan olduğunu ve mühendisliğin bu disiplini tasarlayacak uyarlayacak bir uygulama olduğunu söyleyen Prof. Dr. Soyuer, “PLM ile Endüstri 4.0 arasındaki ilişki bütün bileşenleri ile ele alırsanız sadece mühendislik görürsünüz. PLM zaten endüstrinin bir alt koludur. İşletmede yatay ürün tasarımı PLM endüstrisinin başlığıdır. O başlıklar üzerinde çalışıldı. Her halükârda teknolojiyi insanla çalıştıracaksınız ama mevcut insanlarla değil. Yetkinlikler değişiyor bu yetkinliklere uygun meslek okulları ve meslek yüksekokulları her seviyedeki eğitim yeniden yapılandırması gerekir. Bu teknolojileri yetkin insan kaynaklarından geliştirebilirsiniz” diye konuştu.

Prof. Dr. Süheyda Atalay, “2016 yılında bu yolculuğa başladık. İki program şeklinde devam eden eğitimin ilki tezli yüksek lisans programı diğeri ise tezsiz yüksek lisans programıdır. Bu program kapsamında öğrencilerin disiplin sahibi olmasını ve yaşam döngüsü alanında uzmanlaşmasını hedefliyoruz.  Bu programı, konuyla ilgili bilgi ve birikimlerini artırmak isteyen öğrenciler için çok disiplinli bir yaklaşımla,  ürün yaşam döngüsü yönetimi konusundaki bakış açısındaki bilgi birikimi sağlanması için tasarlanmış bir program olarak düşünebiliriz” dedi.

Dassault Systems Türkiye Satış Direktörü Alper Soysal,  sanayi ve PLM yazılımları hakkında İngilizce bir sunum gerçekleştirdi. Sunuma 1981 yılında kurulan şirketin tarihçesiyle başlayan Soysal, devamında mobil elektronik hızlandırıcı çözümü ve 3D deneyim merkezleri projelerin tanıtımıyla sunumu bitirdi.

Mühendislik bilgi teknolojilerinden bahseden BMC Mühendislik Bilgi Sistemleri Müdürü Özkan Terzi, “Hedefimiz şirket çerçevesinde yürütülen tasarım ve imalat bölümlerinin gereksinimleri PLM omurgası üzerine çözümler üretip ürün geliştirme sürecinin daha hızlı daha kaliteli ve daha maliyet etkin işlemesine katkı sağlanmalı” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir