Egeli akademisyenin sosyal girişimcilik projesine uluslararası destek

“Türkiye’nin Kadın Balıkçıları”

Egeli akademisyenin sosyal girişimcilik projesine uluslararası destek

İZMİR (Ege Ajans)-  Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü Avlanma Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur, Ashoka Türkiye’de ilk üç girişimciden biri olarak seçildi. “Türkiye’nin Kadın Balıkçıları” isimli projesi ile ses getiren Bodur, projenin amacını balıkçılık sektöründe aktif olarak çalışan kadınlara dikkat çekmek olarak açıkladı.

Proje hakkında konuşan Öğr. Gör. Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur, “Girişimin amacı, kadın ve erkeğin eşit olarak yer aldığı, eşit haklara sahip olduğu, tam içermeci bir balıkçılık sektörü. 2007 yılında yüksek lisans tezi ile başlayan bu süreç; kadın balıkçıların balıkçılık sektöründeki katkılarını görünür kılacak, sosyal ve mesleki kapasitelerini artıracak ve resmi kayıtlarda görünür kılacak politikalarda yer almalarını sağlayacak faaliyetlerle devam ediyor. Kadınları güçlendirmek için kadın balıkçılara özgü bir eğitim modeli geliştirdik ve köy köy gezerek bunu yaygınlaştırdık. Eğitim içeriğinde, kadın balıkçılara hem mesleki hem de liderlik becerilerini geliştirecek eğitim faaliyetleri ve çocuklarına toplumsal cinsiyet eşitliği temelli eğitimler yer almaktadır. Ege’de ve İç Anadolu’da hem denizde hem iç sularda 20 balıkçı köyünde 375 kadın balıkçıyla çalıştık. Çarpan etkisiyle, balıkçılık sektöründe yaklaşık 16 bin balıkçıya ulaştık. Bunun yanı sıra Datça Bozburun Yarımadası’ndaki 70 kadın balıkçının hem mesleki kapasitelerini artırmak hem de sosyal etkimizi yaygınlaştırmak için Çanakkale bölgesindeki başarılı kadın kooperatifleri ile kadın balıkçıları bir araya getirdik” diye konuştu.

“Kadın balıkçıları tek bir çatı altında toplamak istiyoruz”    

Türkiye’de ilk defa Kadın Balıkçı Komisyonu’nun kurulduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Dr. Bodur, “Bu komisyon, kadın balıkçıların örgütlenmesine ve birlikte hareket edebilmesine fırsat sağlıyor. Kadın Balıkçı Komisyonu, lobicilik yaparak sorunlaşmış sistemi değiştirmeye ve kadın balıkçıları politikalarda görünür kılmaya çabalıyor. Balıkçılıkta diğer dezavantajlı gruplara bilgi akışı ve yayılımını sağlıyor. Gelecekte hedeflerimiz kadın balıkçıları tek bir çatı altında toplamak, artı gelir kaynaklarıyla tanıştırmak, genç nesil kadın balıkçılar ve çocuklara ulaşarak aile balıkçılığının desteklenmesini sağlamak, ulusal ve uluslararası kadın balıkçı network ağını genişletmek, kadın balıkçılara özgü mikro kredi sistemini kurmak” dedi.

Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı

Ashoka Türkiye hakkında da bilgiler veren Bodur, “Ashoka, 1980 yılında Bill Drayton tarafından kurulan dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağıdır. Kuruluş, acil toplumsal sorunlara etkin ve kalıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri tespit eder, onları küresel bir destek ağında buluşturarak potansiyellerini gerçekleştirmelerini ve çözümlerini yaygınlaştırmalarını sağlar. Ben de Ashoka2018 yılı sosyal girişimcisi olarak bu ağa katılarak eşitliğin desteklenmesi alanında uluslararası destek alma hakkında sahip oldum. ‘İnanırsan yapabilirsin’ sözü gerçekten de herkes için geçerlidir. Yapılan işlerin kapasitesi değişebilir, ama herkesin toplumsal sorumlulukta üstlenebileceği ve başarabileceği işler olduğu da bir gerçektir. Unutulmaması gereken en önemli nokta, toplumun yapısına özgü ve halkı kavrayabilecek yenilikçi çözümler üretebilmek gerektiğidir ki bunun için de ileri görüşlü olmak gerekir. Sosyal girişimcinin görevi, toplumda yaşanan bir sorun olduğunda, bunu fark ederek gerekli çözümleri üretmektir. Sosyal girişimci neyin yolunda gitmediğini bulur, toplumu yeni sıçramalara ikna eder ve sistemi değiştirerek sorunun ortadan kalkmasını sağlar. Sosyal girişimciler yalnızca balık vermek ya da balık tutmayı öğretmekle yetinmez, balık endüstrisinde bir devrim oluşturana dek dinlenmeksizin çalışırlar” diye konuştu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir