EÜ’den “Dünya Sıralamalarının Üniversitelere Etkisi” Konferansı
Prof. Dr. Akbulut, Ege Üniversitesi’ne konuk oldu
Berfu Coşkun – Adem Geyik
Ege Üniversitesi’ne konuk olan ODTÜ Enformatik Enstitüsü University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, “Araştırma üniversitelerinin amacı akademik üretkenliği artırmaktır. Ege Üniversitesi araştırma üniversitesi olma ve sıralamasını yükseltme konularında bir ivme göstermiş durumdadır” dedi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlüğü tarafından araştırama üniversitesi olma çalışmaları kapsamında “Dünya Sıralamalarının Üniversitelere Etkisi” konferansı gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Senato Üyeleri ve akademisyenler ve idari çalışanlar katıldı. Konferansı, ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut verdi. Prof. Dr. Ural Akbulut, konferansta, her yıl Türkiye ve dünya üniversite sıralamalarını yapan URAP’ı, sıralama sistemini, sistemin temel hedeflerinin yanı sıra deneyim ve tecrübelerini paylaştı.
Üniversite sıralamaları ve etkileri hakkında konuşan Prof. Dr. Akbulut, “Geçmişte bu sıralamalar çıkmadan önce üniversitelere çok farklı bir bakış açısı vardı. Üniversiteler, kendilerini Türkiye’nin en iyisi hatta dünyanın en iyileri arasında yer aldığını kabul ediyordu. Çünkü kimin iyi kimin iyi olmadığını ölçecek bir kıstas yoktu. Herhangi bir hocanın makalesini, atıf sayısını konuşmak uygun görülmezdi. Özel yaşama müdahale edilmiş sayılırdı. İşte bu sıralamalardan sonra her şey yavaş yavaş ortaya çıktı. Örneğin, Malezya’nın Malaya Üniversitesi’nin yüksek sıralarda çıkması çok büyük sükse yarattı. Herkesin ilk yüze girme yarışı içinde olduğu bir dönemde, Malaya’nın yükselmesi şaşırttı.” dedi.
EÜ’nün 2019 dünya alan ve dünya genel sıralamalarından bahseden Prof. Dr. Akbulut, “Ege Üniversitesi araştırma üniversitesi olma ve sıralamasını yükseltme konularında bir ivme göstermiş durumda. Umarım çabaları ve emekleri istenilen yere ulaştırır. Ülke olarak gösterilen insan gücü ve isteği bize yeter” dedi. Ardından araştırma üniversitelerinin ne olduğundan bahseden Prof. Dr. Akbulut, “Araştırma üniversitelerinin amacı akademik üretkenliği arttırmaktır. Yoğun araştırma yapan üniversitelere araştırma üniversitesi denilmektedir. Amerika ve Hollanda’da araştırma üniversitelerinin sayısı yüksekken, Rusya’da daha düşüktür” dedi.
Prof. Dr. Akbulut, yayın yapılan dilin ve derginin seçiminin önemini vurguladı. Prof. Akbulut, “Çok fazla okunmayan dergilere makale göndermek yanlıştır. Derginin okunma oranı az olduğu için, yayın başına düşen atıf sayısı da düşüyor. Buda sıralamayı etkiliyor. Ayrıca farklı dillerde yayın yapılması da sıralamayı etkiliyor. Örneğin, Almanca yazılmış bir makale çok okunmuyor. Bu yüzden evrensel yabancı dil de yazılmasını öneriyoruz” diye konuştu.
Programın sonunda EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Ural Akbulut’u ağırlamaktan ötürü duyduklarını memnuniyeti dile getirirken Prof. Dr. Akbulut’a “Teşekkür Belgesi” verdi.