Doç. Dr. Yıldırım, bitki literatürüne yeni keşifler kazandırmaya devam ediyor

İZMİR (Ege (Ajans)- Ege Üniversitesi’nden bilim dünyasına bir ilk daha. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi,  Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, İzmir’de yeni bir bitki türü keşfetti.  İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan ve çan çiçeğigillere ait türe “İzmir Çanı” ismi verildi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemiz, ekosistem ve habitatı bakımından zengin tür çeşitliliğine sahip. Ege Bölgemiz de endemik bitki türleri bakımından zengin bir florayı barındırıyor.  Bu türlerin bir kısmı literatüre kazandırılmış bir kısmı da keşfedilmeyi bekliyor. Akademisyenlerimiz önemli çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Temel bilimlerdeki bilimsel çalışmalarını nitelikli akademisyen altyapısı ile bir araya getiren üniversitemiz; biyoloji ve botanik bilimine değerler katmaya, ülkemizin zenginliklerini keşfetmeye devam ediyor” dedi.

Daha önce dünyada sadece İzmir’de yetişen bir bitki türü olan “Eferezenesi”ni, Erzurum’da halk arasında “morgeven” olarak bilinen ebenusa ait yeni bir bitki türünü ve “ters lale” olarak bilinen “fritillaria” cinsine ait yeni bir türü keşfeden Doç. Dr. Yıldırım,  İzmir’in Kemalpaşa ilçesi Ovacık Mahallesi yakınlarındaki Çaldede Dağı’nın 1385 metre rakımında ana kayalıklar üzerinde bir çan çiçeği türü keşfetti.

TÜBİTAK tarafından da desteklenen “Türkiye’nin Çan Çiçekleri” araştırma projesi kapsamında saha çalışmaları yaptıklarını belirten Doç. Dr. Yıldırım, “1385 metre rakımda ana kayalıklar üzerinde çan çiçeği popülasyonu ile karşılaştık. Bitkilere ait ölçü, fotoğraflama ve örnek  ler alarak incelemeler yaptık. Hem DNA üzerine hem de morfolojik (dış görünüş) çalışmalar sonrasında bu bitkinin şu ana kadar dünyada keşfedilmemiş yeni bir tür olduğunu fark ettik. Ardından bunu akademik makaleye çevirdik ve dünyaya tanıttık. Makalemiz Phytotaxa isimli bilimsel dergide, 16 Kasım 2018 tarihinde yayımlandı. Bu bitkinin akademik ismi, merkezimize uzun yıllar emek veren ve bilim dünyasına birçok türü kazandıran Erkuter Leblebici hocamıza atfen ‘Campanula leblebicii Yıldırım’ oldu” diye konuştu.

Türkiye’nin çan çiçekleri için önemli bir gen merkezi olduğunu belirten Doç. Dr. Yıldırım,  “Dünyada çan çiçeklerinin 420 türü var ve bunun 128’i ülkemizde bulunuyordu. Ülkemiz, çan çiçekleri için önemli bir gen merkezlerinden biridir. Söz konusu 128 türden 67’si ise endemiktir. Böylece 68. endemik türü, kayıt altına almış olduk. Çan çiçeklerinin en önemli özelliklerinden biri süs bitkisi özelliğinin çok fazla olması. Bu bitkiler ülkemizin kendi öz değerlerinden biridir. Çan çiçeklerini ve endemik türlerini ülkemizin peyzaj sektörüne kazandırabilirsek bizler için de büyük bir mutluluk olacaktır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir