Dr. Harmanşah, “Yeşil kampüs projesinin hayvanlar ile tamamlanacağına inanıyoruz”

Ege Üniversitesi Hayvan Hakları Topluluğu aktif bir şekilde çalışmalarına başladı

Dr. Harmanşah, “Yeşil kampüs projesinin hayvanlar ile tamamlanacağına inanıyoruz”

Fatma Kübra Karadaş

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Hayvan Hakları Topluluğu, kampüsteki ve çevredeki hayvanların yaşam kalitesini artırmak için çalışıyor. Topluluk; Ege Üniversitesi çalışanları, öğrencileri ve gönüllü akademisyenler ile birlikte koordineli olarak etkinliklerini sürdürmeye devam ediyor.

Ege Üniversitesi Hayvan Hakları Topluluğu Başkanı ve Ege Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Coşun Harmanşah, “Ege Üniversitesi’ndeki hayvanların boyunlarına üniversitemizin logosu olan mavi ve beyaz renkte tasmalar takıyoruz. Mavi tasmalar hayvanın sağlıklı olduğunu, beyaz tasma ise tedavisinin devam etmekte olduğunu ifade ediyor. Hayata geçirdiğimiz bu uygulama, sosyal medyada çok büyük beğeni alıyor ve büyük kitlelere ulaşıyor” dedi.

Dr. Coşkun Harmanşah, “Topluluğumuz, öğrencilerimizin katılımlarıyla geçen yıldan bu yana son derece aktif şekilde çalışmalarını yürütüyor. Bu topluluğu kurmaktaki amacımız, kampüste birlikte yaşadığımız ve aslında kampüsü bizden daha çok evi olarak gören canlara sahip çıkarak onların haklarını korumaktır. Topluluğumuz bu anlamda bilinen bir topluluk, lakin bilinmek ile tanınmak arasında fark olduğunu düşünüyoruz. Öğrencilerimiz, topluluğumuzu tanıtmak için birçok faaliyet yapıyor. Topluluğumuz faaliyetlerini Ege Üniversitesi akademisyenleri, öğretim üyeleri, öğrencileri ve çalışanları ile birlikte yürütüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl yapılan etkinliğimizde, hayvanlar için kermesler düzenleyerek otomatik mama kapları alınıyordu. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak, kermesimize katılarak etkinliğimize destek verdi. Bizler bu mama kaplarını kampüsümüzün belirli noktalarına koyarak hayvanların daha kolay beslenmelerini sağlıyoruz. Alınan mama kapları sensörlü olduğu için hayvanları gördüğünde otomatik olarak mama veriyor. Böylece soğuk kış günlerinde kampüsteki canlarımızın düzenli beslenmelerini sağlıyoruz. Öğrenci topluluklarından sorumlu danışmanımız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Hayvan Hakları Topluluğumuzun otomatik mama kapları temini konusunda bizlere destek vermek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Hayvan Hakları Topluluğumuzun yanı sıra Ege Üniversitesi çalışanlarının kurduğu Gönüllüler Topluluğu da mevcut. Bu topluluk, her ay düzenli bir şekilde aralarında bağış toplayıp hayvanların masraflarını karşılıyor. Bu topluluklar öğrenciler ile organize olarak Hayvan Hakları Topluluğuna destek veriyor. Kısacası bizler bir zincirin halkaları gibiyiz” dedi.

“Sosyal medyada büyük beğeni alıyor”

Hayvanların bakımlarıyla ilgili yapılan etkinliklere de değinen Dr. Harmanşah, “Öğrencilerimiz ve gönüllülerimiz hayvanlar için mamalar alıp düzenli şekilde beslemelerini yapıyorlar. Yaralı ve hasta hayvanların anlaşmalı veteriner kliniklerinde tedavi görmelerini sağlıyorlar. Geçtiğimiz sene hayata geçirdiğimiz bir uygulama kapsamında, Ege Üniversitesi’ndeki hayvanların boyunlarına üniversitemizin logosu olan mavi ve beyaz renkte tasmalar takılıyor. Mavi tasmalar hayvanın sağlıklı olduğunu, beyaz tasma ise tedavisinin devam etmekte olduğunu ifade ediyor. Hayata geçirdiğimiz bu uygulama, sosyal medyada çok büyük beğeni alıyor ve büyük kitlelere ulaşıyor. Yapılan faaliyetler yalnızca kedi ve köpekleri kapsamıyor, aynı zamanda kuşlar için yemler alınıp ağaçlara asılıyor. Bu yıl ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan aldığımız kuş yuvalarını ağaçlara asıyoruz ” diye konuştu.

İleride yapmayı hedefledikleri projelerden de söz eden Dr. Harmanşah, “Kampüsümüzdeki bir sonraki hedefimiz, hem çevrede görüntü kirliliğini önleyecek hem de hayvanlarımızı soğuk havalardan koruyacak olan kedi ve köpek kulübelerini yapmak. Bir diğer hedefimiz ise hayvanlar için besleme alanları organize etmek. Biz, yeşil kampüs projesinin hayvanlar ile tamamlanacağına inanıyoruz. Bizim amacımız hayvanlara karşı duyarlılığı artırmak, bu doğanın hepimizin evi olduğunu öğrencilerimize ve çevremize anlatmak ve çevremizi can dostlarımızla birlikte yaşanılabilir hale getirmek “dedi.

“Hepimiz kenetlenirsek bunu başarabiliriz”

Yapılan çalışmalarda zorlandıkları noktalara değinen Ege Üniversitesi Hayvan Hakları Topluluğu Başkan Yardımcısı Yalçın Topçu, hayvanların ameliyat masrafları konusunda zorluk yaşadıklarını ve yeteri kadar maddi desteği sağlayamadıklarında hayvanların ameliyatlarını yaptıramadıklarını ifade etti.  Yaralı hayvanların ulaşımları konusunda da zorluk çektiklerini söyleyen Topçu, “Ege Üniversitesi öğrencilerinden istediğimiz tek şey manevi olarak destek sağlamaları. Ne kadar çok olursak o kadar güçlü oluruz. Arkadaşlarımız yolda yaralı bir kedi gördüklerinde bizi arayarak anlaşmalı kliniklerimize ücretsiz götürebilirler. Bu, hepimizin insanlık vazifesidir ve hepimiz kenetlenirsek bunu başarabiliriz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir