Prof. Dr. Kültürsay, “Türkiye’de her 10 bebekten biri ‘prematüre’ olarak doğuyor”

EÜ Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi “17 Kasım Dünya Prematüre Farkındalık Günü”nde çeşitli etkinlikler düzenleyecek

Prof. Dr. Kültürsay, “Türkiye’de her 10 bebekten biri ‘prematüre’ olarak doğuyor”

İZMİR(Ege Ajans)- Prematüre bebeklerin  yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek, toplumda prematürelik hakkında farkındalık oluşturmak için dünyada olduğu gibi her yıl Türkiye’de 17 Kasım Dünya Prematüre Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. “Prematüre doğsan da yalnız değilsin” sloganı ile yola çıkan Ege Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Dünya Prematüre Günü’nde çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, “Türkiye’de her 10 bebekten biri erken yani “prematüre” olarak doğuyor. Ülkemizde halen bebek ölümlerinin nedenleri arasında birinci sırada erken doğum ve onun getirdiği sorunlar yer alıyor” dedi.

Ege Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin eğitimli ve deneyimli kadrosunun yanı sıra teknolojik alt yapıya sahip olduğunu ifade eden  Prof. Dr.  Kültürsay, “Erken doğan bebeklerin ölüm ve sakat kalma risklerinin azaltılabilmesi ve yaşama tutunabilmeleri için yoğun tıbbi tedaviler ve 24 saat dikkatli bir hemşire gözlemi ve bakımı gerektiriyorlar. Taburcu olduktan sonra bile dikkatli bir şekilde izlenmeye devam ediliyorlar. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Özellikle son yıllarda yoğun bakım sürecinden başlayarak mümkün olduğunca aileyi de bebekleriyle buluşturmayı amaçlıyoruz.Anneyi ilk günlerden itibaren Kanguru bakımı denilen şekilde ten tene temas sağlayarak bebeği  tutması ve emzirme denemeleri yapması için teşvik ediyoruz. Ailenin psikolojik desteklenmesi için sosyal gruplar kurulmasını teşvik ediyoruz. Konuyla ilgili kitap ve broşürlerimizi veriyoruz” diye konuştu.

“İzmir Saat Kulesi ve  EÜ Ana Giriş Kapısı moraracak”

Ege Üniversitesi’nde  konu ile ilgili çeşitli bilimsel ve sosyal faaliyetler gerçekleştireceklerini ifade eden  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, “Her yıl 17 Kasım günü ve haftasında dünyada ve ülkemizde erken doğan bebeklerin ve ailelerin sorunlarına dikkat çekmek için sosyal faaliyetlerde bulunuluyor. Ege Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı olarak geleneksel prematüre aileleriyle buluşma etkinliğimizi bu yıl (17 Kasım Cumartesiye geldiği için )16 Kasım’da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı VİP salonunda gerçekleştireceğiz.   Ailelerle buluşacağız. Televizyon, basılı yayın organları, sosyal medya kullanılarak konu ile ilgili bilgilendirme yapacağız. Afişler bastırdık, Videolar çektik. Televizyon ve radyo programlarına katılarak farkındalık oluşturacağız.  Bilimsel toplantılar yapacağız.  İzmir Saat Kulesi, Ege Üniversitesi Ana Giriş Kapısı ve kampüsteki şelale prematürelerin sembolü olan mor renkle ışıklandıracağız. Ayrıca Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden oluşan The Roctors müzik grubu prematüreye  konserle dikkat çekecek” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir