Prof. Dr. Ela, “Uluslararası vizyonu olan bir enstitüyüz”

Tokyo Metropolitan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yuji Kubo, Ege’ye konuk oldu

 Prof. Dr. Ela, “Uluslararası vizyonu olan bir enstitüyüz”

Müzeyyen Öztürk-Tülay Çolak

Ege Üniversitesi (EÜ) Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından “Near Infrared Absorbing Dibenzo-Bodipys; Synthesis, Properties and Applications” konulu seminer gerçekleştirildi. EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şule Erten Ela’nın danışmanlığında yapılan semineri, Tokyo Metropolitan Üniversitesi Uygulamalı Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yuji Kubo verdi.

Yükseköğretim Kurulu’nun “2018-2022 Dönemi Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi”nde pilot üniversiteler arasında yer alan Ege Üniversitesinde, uluslararası arenada eğitim ve araştırma alanlarında karşılıklı iş birliğini artıran programlar düzenlenmeye devam ediyor. Tokyo Metropolitan Üniversitesi Uygulamalı Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yuji Kubo ve İran Tebriz Üniversitesi’nden Malzeme Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Shahin Khamaneh Asl, Ege Üniversitesi’ne konuk oldu. 

Alanında derin bilgi birikimine ve önemli makalelere sahip olan Prof. Dr. Yuji Kubo, uzmanlığı olan özel malzeme sınıfı Boradizaindasen yapılarının sentez ve karakterizasyonları ve bu malzemelerin boya duyarlı güneş hücre uygulamaları ile foto katalitik hidrojen üretimleri üzerine ders vererek bilgi birikimini Egelilerle paylaştı.  Son üç yıldır EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şule Erten Ela ile ortak çalışmalar yürüten Prof. Dr. Yuji Kubo, EÜ’ de geçireceği üç gün içerisinde Güneş Enerjisi Enstitüsü öğrencileri ile bir araya gelerek yapılan çalışmaları dinleyecek ve enstitünün güçlü laboratuar araştırma altyapısını inceleyecek. 

EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şule Erten Ela , “Prof. Dr. Yuji Kubo üniversitemize öğrencisiyle birlikte geldi. Öğrencisiyle birlikte çok özel materyaller sentezliyorlar ayrıca bu materyalleri Japonya’da firmalar için sentezleyip satışını gerçekleştiriyorlar. Kullandıkları materyalleri özellikle güneş pillerinin uygulamalarında ve solar yakıt elde etmede kullanıyorlar. Gerçekten çok değerli ve güzel işler yapıyorlar, büyük atılımlar gerçekleştiriyorlar. Prof. Dr. Yuji Kubo bugün de bizlere; hem sentezledikleri bu materyallerin uygulama alanları üzerine güneş pillerinde, hem de solar yakıt olarak solar fuel diye adlandırdığımız kısımda nasıl kullanılabildiklerini anlattı”  diye konuştu.

“İşbirlikleri bilimsel gelişim için önemli”

Prof. Dr. Yuji Kubo’nun deneysel süreçlerdeki derin bilgisinden faydalanmak istediklerini belirten Prof. Dr. Ela, “Prof. Dr. Yuji Kubo’nun EÜ’ ye konuk olmasının asıl nedenine bakacak olursak Ege Üniversitesi’nin üç senedir Tokyo Metropolitan Üniversitesi ile olan sağlam bir işbirliği var biz de bu işbirliğinin daha fazla derinleştirilmesi ve daha güçlü hale getirilmesini istiyoruz. 2017 yılında ziyaret ettiğim Tokyo Metropolitan Üniversitesi, çok üst düzey bir kurum. Karşılıklı bilgi alışverişi ile bilimsel seviyenin üst düzeye çıkarılması ve uluslararası vizyonun güçlendirilmesi adına Prof. Dr. Yuji Kubo’nun ziyareti, üniversitemiz için oldukça önemli. Bu tür işbirlikleri bilimsel gelişim için de gerekli.  Biz, uluslararası vizyonu olan bir enstitüyüz. Laboratuarlarımızda, uluslararası araştırmacılarla bilgi transferi gerçekleştiriliyor” dedi.

Ayrıca İran Tebriz Üniversitesi’nden  Malzeme Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Shahin Khamaneh Asl’ın da  aralarında olduğunu, EÜ’ye  misafir olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ela “Şu an enstitümüzde iki tane yabancı ziyaretçi profesörümüz var. O da materyal alanında çok iyi ve değerli işler yapıyor dolayısıyla biz hem İran Tebriz Üniversitesi hem de Tokyo Metropolitan Üniversitesi ile işbirliğimizi arttırmak için çalışıyoruz. Aynı zamanda Prof. Dr. Yuji Kubo’nun öğrencisi de bizle uzun bir zaman kalacağı için EÜ’ deki teknolojileri öğrenmek üzere ziyaretçimiz oluyor. Enstitü olarak yeni nesil organik boya duyarlı güneş hücreleri teknolojisi üzerine çalışıyoruz.  Ben onların öğrencilerini yetiştiriyorum onlar da bizlere değerli materyallerini sağlıyorlar. Yani karşılıklı çok güzel bir işbirliğimiz var bizim için çok değerli bir etkileşim” dedi.

1978 yılında kurulan Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü; güneş, rüzgâr ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili uygulamaya yönelik lisansüstü öğrenim vermek ve araştırma çalışmaları yürütmek amacıyla ülkemizde bu alanda kurulmuş olan ilk ve tek enstitü olma özelliği taşıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir