Bu kitap, +1’leri anlatıyor

Kitabın geliri eğitime ayrıldı

Bu kitap, +1’leri anlatıyor

Ali İhsan Mimtaş

İZMİR(Ege Ajans)-Ege Üniversitesi akademisyenlerinin İzmir Down Sendromu Derneği işbirliği ile hazırladıkları  “Down Sendromu A’dan Z’ye”  kitabı yayınlandı.

Kitabın hazırlanmasına katkı sunan akademisyenlerle bir araya gelen EÜ Rektörü Prof.Dr. Budak, Ege Üniversitesinin bilgi üretmenin yanında ürettiği bilgiyi toplumun ilgili kesimleriyle buluşturduğunu söyledi.‘Down Sendromu A’dan Z’ye kitabına farklı disiplinlerden  akademisyenlerin  bir araya gelerek imza attıklarını vurgulayan Rektör Prof.Dr. Budak, ‘‘Akademisyenlerimizin  bu önemli esere imza atması ve kitabın gelirinin down sendromlu çocuklarımızın eğitimine ayrılmasından dolayı gurur duyuyoruz. Bu önemli esere ve örnek davranışa  imza atan akademisyenlerimizi kutluyorum. Eserin bu alanda önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum ” dedi.

‘‘Amacımız: Down sendromunu merak eden herkese yardımcı olabilmek’’

Down Sendromu hakkında bilimsel verilere dayalı tüm bilgileri özetleyerek aktarmaya çalıştıklarını söyleyen kitabın editörü EÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Özgür Çoğulu ise ‘‘ Amacımız Down sendromunu merak eden herkese yardımcı olabilmek. Down sendromuna yönelik toplumsal bilincin son dönemde giderek arttığını görüyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleştirilen aktiviteler ülkemizde de gerçekleştiriliyor. Ancak bu iyi niyetli çabalara rağmen sorunların bir kısmının hala devam ettiğini görüyoruz. Öte yandan aileler down sendromu ile karşılaştıklarında, bazen ne yapacaklarını bilemez halde çevresinde bulunanların önerileri doğrultusunda doğru ya da yanlış bilgilendirilebiliyorlar. Bazı meslekdaşlarımız ise bu konuya yönelik güncel bilgi eksikliği nedeniyle ailelere yeterince yararlı olamamaktadırlar. İşte bu kitap ile hem meslektaşlarımıza, hem de ailelere rehberlik yapmak istedik. Umarız bir ihtiyacı karşılamış oluruz’’ diye konuştu.

Dünyada 6 milyon, Türkiye’de ise 70 bin down sendromlu birey var

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisi olarak tanımlanıyor. Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye’de yaklaşık 70 bin  Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir