Etnografya Müzesi’nde “Erzurum’da Aşıklık Geleneği”
Naqibullah Sabir- U.Batuhan Atabeyoğlu
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi; “Müzede Sergi” ve “Müzede Müzik” etkinliklerini sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi’nde “Üç Boyutlu Kaatı Sanatı” sergisinin açılışı ve “Erzurum’da Aşıklık Geleneği” müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Anadolu kültürünü ve çeşitliliğini anlatan birçok sergiye ev sahipliği yapan Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi’nde “Üç Boyutlu Kaatı Sanatı” sergisi ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Osmanlı’dan kalma çok önemli bir sanat dalı olan Kaatı Sanatı iki boyutlu baskılardan üç boyutlu görüntü elde etme sanatı olarak biliniyor. Sergide, kağıt ve deri oymacılığından günümüze miras kalan bu geleneksel zarif Türk süsleme sanatının en iyi örnekleri sergilendi. Serginin açılışında konuşan Sanatçı Aydın Doğru, “Öncelikle kişisel sergime geldiğiniz için hepinize çok teşekkür ederim. Kaatı sanatı, kâğıt ya da deri üzerindeki yazıyı oymakla gerçekleştirilen bir Osmanlı süsleme sanatıdır. Sanatkârına katı ya da katta denir. Kâğıdı kesilerek oyulan yazılara da mukadda denir. Serginin girişinde sol tarafta yer alan dini motiflerde bunu görebilirsiniz” dedi.
Programın devamında “Erzurum’da Aşıklık Geleneği” dinletisi gerçekleştirildi. Dinleti, EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Müziği Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Zeynel Demir’in yorumuyla dinleyiciyle buluştu.
Dr. Zeynel Demir, “Çok kıymetli hocalarım ve sevgili misafirler hoş geldiniz. Bir toplumun kültürünü kuşaktan kuşağa aktaran gelenek olarak adlandırdığımız töre ve davranışlar oluşturur. Aşıklık geleneği tarihi süreç içerisinde çeşitli din ve medeniyetlerin etkisi altında kalmıştır ve günümüze kadar gelmiştir. Anadolu’ya Balkanlara ve Türkmen bölgelerine yayılmıştır” dedi.