Öğr. Gör. Koçak, “Âşıklık, halka mal olmuş bir kültürdür”

Ege Üniversitesi’nde  “Yitik Ozanlar” belgeseli izleyiciyle buluştu

Öğr. Gör. Koçak, “Âşıklık,  halka mal olmuş bir kültürdür”

Bilgesu Yılmaz-Burcu Yılmaz

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı tarafından düzenlenen “Yitik Ozanlar’’ belgeseli, Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Etkinlik Salonu’nda gösterildi.

Yönetmenliğini ve yapımcılığını Ahmet Gülümser’in yaptığı ve Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Çalgı Bölümü Öğretim Görevlisi Hüseyin Koçak’ın sunduğu belgesel, akademisyenler ve öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Gösterime, belgesele konu olan ozanlar; Ali Kazan, Turabi Yılmaz, Ali Delice, Arif Çubukçu ve Mustafa Topal da katıldı.

Belgesel gösterimi öncesi konuşan  Öğretim Görevlisi Koçak, “Âşıklık ve halk ozanlığı Anadolu’da toplumun öncüsü olmuş bir gelenek, halka mal olmuş bir kültürdür. Yaşamını halkla birlikte idame ettiren ozan, sazıyla sözüyle halkın sesidir ve bizler de onların geleneğini devam ettirmeye çalışıyoruz. Yaşadığımız yerler de birçok ozanımız var ama biz bunların farkında değiliz. Bu farkındalığı biraz olsun ortaya çıkarmak istedik. Sevgili dostum Ahmet Gülümser, sizlere böyle bir çalışma hazırladı. Biz de bunu sizlerle paylaşmak istedik. Bunlar sadece geçmişten günümüze gelen ozanların bazıları. Hepsinin ayrı bir yaşam tarzı var ve her ozan farklı bir karaktere sahiptir. Bu da bizim türkülerimize yansımaktadır. Her türkünün farklı bir konusu yaşanmışlığı hikâyesi vardır” dedi.

Çektiği belgesel hakkında konuşan Ahmet Gülümser, “Yitik Ozanlar, iki yıldır üzerinde çalıştığımız bir belgesel. Yepyeni bir proje. Anadolu’da gerçekten çok fazla değer var ama ben Ege Bölgesindeki beş tane ozanın hayatına değindim. Toplumdaki olumlu ya da olumsuz gelişmeler, ozanın sazına, sözüne ve sesine konu olur. Ozanlarımız toplumun sorunlarını dile getirmek, olup biteni daha erken görme ve gelecek nesillere mesaj verme özellikleriyle de tanınmıştır. Böylece halka mal olmuşlardır. Ozanlık geleneğinde tabiat sevgisi vardır, vatan sevgisi vardır, hak sevgisi vardır. Halkın bağrından kopar ve temsil ettiği toplumun sorunlarını, mesajlarını sazıyla anlatır. Umarım bu değerleri birazcık analiz edebilmişizdir” diye konuştu.

Gösterimde, belgesele konu olan ozanların aileleri duygu dolu anlar yaşadı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir