Ege’de “2. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi ve DNA Aşısı Çalıştayı” başladı

Gökçe Adar- Necmiye Kaptan

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü ile Aşı Bilimi Derneği tarafından düzenlenen “2. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi – ISV Destekli DNA Aşısı Çalıştayı” başladı.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kongre ve çalıştaya; Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü (TÜSEB)  Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Kılıç, Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süheyda Atalay, Yerel Kongre BaşkanıProf. Dr. S.İsmet Deliloğlu Gürhan, Ege Üniversitesi Biomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Azbar, Biyomedikal Teknolojiler Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlem Yeşil-Çeliktaş’ın yanı sıra yurt dışından ve yurt içinden farklı üniversitelerden bilim insanları katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak ülkemizin öncelikli politikalarından olan yerli ve milli aşı geliştirilmesine tam destek veriyoruz.  Kalkınma Bakanlığı’na sunulan ‘Aşı Geliştirilmesi ve Üretimi Altyapı Projesi’ başvurusu sonrasında çoğunluğunu Ege Üniversitesi öğretim üye ve elemanlarının oluşturduğu Aşı Bilimi Derneği’nin bu etkinliğini çok önemli ve anlamlı buluyorum.  Kongre, gerek ülkemizde gerekse yurtdışında bu konu üzerinde çalışan önemli bilim insanlarını bir araya getiriyor. Bu kongrenin, son dönemde bu alandaki gelişmelerin değerlendirilmesine ve yeni işbirliklerinin geliştirilmesine olanak sağlayacağını umuyorum. Aşı konusunda çalışan bilim insanlarına, ulusal bir platform sunan kongremiz,  araştırmacıların sinerji içerisinde yeni projelere imza atmasına imkan vereceğini düşünüyorum. Türkiye’de hem veteriner aşılar hem de beşeri aşı ve ilaç geliştirme konusunda çalışan firmaların faaliyetlerini paylaşabilecekleri bir platform oluşturacak. Çok disiplinli bir bilim dalı olan Aşı Bilimi’ne ilgi duyan tüm lisans ve lisansüstü disiplinlerdeki öğrencilerin bu konudaki son gelişmelerden ve yapılabilecek yeni çalışmalardan haberdar olmasını sağlayacak” dedi.

“DİSİPLİNLER ARASI BİR TEKNOLOJİ”

Rektör Prof. Dr. Budak, “Hedefimiz, üniversitemizi araştırma üniversiteleri arasına taşımaktır. Daha sonra uluslararası arenada hak ettiği yere getirmektir. Üniversitemizin, bu tip multidisipliner, çalışmaları sürdürmesini arzuluyoruz. Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmak için üniversite olarak canla başla çalışıyoruz” diye konuştu.

Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü (TÜSEB)  Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Kılıç, TÜSEB hakkında bilgi vererek TÜSEB’in faaliyet alanlarını katılımcılar ile paylaştı. Prof. Dr. Kılıç, enstitü bünyesindeki aşı biriminin Türkiye’de aşı ekosisteminin yerleşmesi ve yeni aşıların geliştirilmesi konusunda çalıştığını belirtti.  TÜSEB’in amacının üniversitelerde veya kamuda yürütülen araştırma geliştirme projelerini desteklemek ve bu amaçla kurulmuş merkezleri insan kaynağı ve mali açıdan desteklemek olduğunu bildiren Kılıç, enstitünün önemli iştigal konularından birinin de aşılar olduğuna işaret etti.

Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz, 2. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi ve  Çalıştayı’nın uluslararsı olmasının önemine vurgu yaparak  çalıştaya katılan yabancı konukların da katılımlarından dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Adnan Gürüz, yerli aşı geliştirme çalışmalarının önemine dikkati çekerek şöyle konuştu: “Hepimizin bildiği gibi yerel hastalıklar var ve bunlar maalesef başka ülkelerde yapılmış aşılarla tamamen karşılanmıyor. Bir de dışa bağımlılık konusu var, sağlıkta dönüşüm politikasıyla beraber Türkiye’de yerli ve milli olma karakterini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Dışa ne kadar hayati konuda bağımsız kalırsak o kadar büyük başarılar elde ederiz ya da bazı şartlarda bize dayatılanları kabul etmeme şansına sahip olabiliriz.”

Yerel Kongre Başkanı Prof. Dr. S. İsmet Deliloğlu Gürhan, kongreye katılmasından dolayı son derece memnun olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Nuri Azbar ise Türkiye’deki biyomühendislik alanı ile ilgili yapılan çalışmalarından bahsetti. Daha sonra kürsüye çıkan Biyomedikal Teknolojiler Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlem Yeşil Çeliktaş, biyomedikal teknolojileri hakkında bilgi verdi. Biyomedikal teknolojilerinin tanı ve tedavi amacıyla kullanılabilecek tüm madde, malzeme ve cihaz üretimi ile ilgilenen disiplinler arası bir teknoloji dalı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çeliktaş, “Biyoaktif maddeler, aşılar, büyüme faktörleri, hormonlar, proteinler, oligopeptidler, oligonükleotidler gibi sağlık için kullanılan maddeler, biyoteknolojik yöntemlerle sentezi ve üretimi sağlıyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir