Ege’de “VI. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi” başladı
Prof. Dr. Budak, “Zeytinin ekonomik değeri ülkemizin tarımı açısından çok önemli”
Sümeyye Akdağ
İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “VI. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi”nde konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Zeytinin ekonomik değeri ülkemizin tarımı açısından çok önemli. Zeytin tarımsal ürünlerde katma değer yaratabileceğimiz bir alan. Bu noktada dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de açığı var. Ayrıca zeytinin sağlığa faydaları tartışılamayacak kadar çok” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde “VI. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi” başladı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Bolca, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Hasan Demirkan, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bugün burada çok değerli misafirlerimiz aramızda. Zeytin bölgelerinden hocalarımız ve öğrencilerimiz aramızda. Bugün burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Zeytinin bir anlamda çıranı diyebileceğimiz Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin’de aramızda bütün misafirlere katılımlarında dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu. Parlamentoda zeytin ve zeytinyağı başkanlığı yaptığının altını çizen Prof. Dr. Necdet Budak, “Başkan Cahit Çetin ile Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerini 2006-2007 yılları arasında gezme fırsatımız oldu. O yıllarda Türkiye’de zeytin ağacı sayısı yaklaşık 70 milyon civarındayken günümüzde yaklaşık bu sayı 180 milyona ulaştı. Yani sayı iki katına çıktı. Bugün zeytin anlamında dikim alanlarından zeytin çeşitliliğine kadar çok fazla tartışılacak konu var. Hatay’dan Akhisar’a oradan Mardin’in Derik ilçesine kadar geniş bir zeytin ekim alanımız var. Zeytin inanılmaz bir nimet. Böyle bir nimet siz değerli öğrencilerimizin sahiplenmesinden onur duydum. Zeytinin ekonomik değeri ülkemizin tarımı açısından da çok önemlidir. Zeytin tarımsal ürünlerde katma değer yaratabileceğimiz bir alan. Bu noktada dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de açığı var. Ayrıca zeytinin bugün sağlığa faydaları tartışılamayacak bir durumdur” dedi.
“Zeytin bütün ağaçların ilkidir”
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Bolca “Geleceğimiz olan öğrencilerimizim katkıları ile gerçekleşen ulusal zeytin kongremizin hayırlı olmasını diliyorum. Mitolojide bilimin ve sanatın tanrıçası Athena’nın da elinde bulunan zeytin dalı nedeniyle de zeytinin bütün ağaçların ilki olduğu düşünülür. Zeytinin insanlık tarihindeki önemi tüm kutsal kitaplarda da yer alır. Refahı bolluğu bereketi ve barışı simgelen zeytin ağacının korunması ile ilgili ilk kanun antik dönemdedir. Tarihten beri böyle öneme sahip ve kanunlarla da korunan zeytin konusunda yapılan kongreye ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz” diye konuştu
Zeytinin önemine değinen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doktora Öğretim Üyesi Hasan Demirkan “VI. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresini Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde gerçekleştirmekten ve sizleri burada ağırlamaktan onur duymaktayız. Zeytin bütün ağaçların ilkidir bu cümle Nuh tufanından beri bilinen zeytin ağacı için söylenmiş eski sözdür. Tüm kutsal kitaplarda bahsi geçen zeytin ağacının vatanı Akdeniz havzası ve Anadolu’dur. Bazı kaynaklarda zeytin ağaçların kraliçe si olarak bilinir” diye konuştu.