Ege Üniversitesi’nde “X. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi” başladı
Prof. Dr. Budak, “İzmir, tıp eğitimi konusunda köklü bir geleneğe sahip”
Nazlı Ersözlü- Ahsen Demircioğlu
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği tarafından organize edilen “X. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi” Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde başladı. Kongreye, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cemil Gürgün ve Tıp Eğitimini Gelişme Derneği(TEGED) Başkanı Prof. Dr. Sevgi Turan, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “İzmir, tıp eğitimi konusunda köklü bir geleneğe sahiptir. Tıp biliminin temellerinin atıldığı İzmir ve güzide kurumu Ege Üniversitesi bu toplantıda olduğu gibi tıp ve sağlık alanı eğitiminin irdelendiği toplantılara ev sahipliği yapmaya devam edecek. Bugün bu toplantıda; Türkiye’de tıp ve sağlık alanı eğitimi ile çalışmaları bulunan akademisyenler, yeni ve güncel bilimsel gelişimleri paylaşacaklar. Konunun uzmanları, tıp eğitiminde öğrenme ve değerlendirme yaklaşımlarını ele alacaklar. Ayrıca gelecekte yapılabilecek çalışmalara ve uygulamalara yönelik öngörüler oluşturacaklar. Kuramsal ve uygulamalara dönük sorunlara ortak akıl ile öneriler sunacaklar” diye konuştu.
Prof. Dr. Budak, “Yöneticiler olarak bizlerin görevi, bu ve benzer toplantılarda sizleri desteklemek ve sizlerin yanında olduğumuzu hissettirmektir. Bu tür ulusal katılımlı toplantıların daha fazla yapılmasını arzuluyoruz. Ege Üniversitesi, araştırma üniversitesi olma yönünde, akademik değerliği yüksek yayınlar ve faaliyetler yapılmasını yerli ve milli çıktıların elde edilmesini vizyon olarak belirlemiştir” dedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cemil Gürgün, tıp eğitiminin ve sağlık hizmetinin insanoğlu var olduğundan beri süregelen bir aktivite olduğu söyledi. Prof. Dr. Gürgün, “Bölgemiz ilk modern tıp eğitiminin verildiği bölge özelliğini taşımaktadır. Bizim amblemimizdeki yılan, zehrinin ilaç olarak da kullanabileceği fikri yüzyıllar öncesine kadar uzanmaktadır. Tıp amblemimizde bu görüşü temel almıştır. Burada hekimler ve filozoflar yetişmektedir. Deneysel tıbbın kurucusu Bergamalı Galen’in ismini hepimiz duymuşuzdur. Tıp bilimine katkıları da bilinmektedir. Bunlar Ege Bölgesi’nde yapılırken aradaki denizin karşı tarafında tıp eğitimi ve tıpla ilgili gelişmeler bulunmaktaydı. Burada Kos adasındaki Hipokrat, tıbbın babası olarak bildiğimiz etik tıpta etik kavramını ortaya atmıştır. Modern tıbbın gelişmesinde de çok önemli bir rolü var” dedi.
Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği(TEGED) Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Turan, “Bugün tıp eğitimine ulusal ve uluslararası düzeyde artan bir ilgi vardır. Bu alanda uygulamalara yön veren çalışmalar hızla çoğalmaktadır. Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği düzenlediği kongrelerde tıp eğiticileri, yöneticileri ve öğrencilerini bir araya getirmektedir ” diye konuştu.