Türkiye’de, alanda uzmanlaşarak eğitim veren tek bölüm: EÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü
Türkiye’de tekstil mühendisliği alanında ilk kurulan yükseköğretim kurumu olan Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, kaliteli ve donanımlı eğitimi ile alanında uzman mühendisler yetiştiriyor. Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, Türkiye’de uzmanlaşarak eğitim veren tek tekstil mühendisliği bölümü olarak eğitim öğretimini sürdürüyor. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz Tekstil Mühendisliği Bölümü, Türkiye’de tekstil mühendisliği alanında ilk kurulan yükseköğretim kurumu. Bölümümüz, çağın teknolojik gelişmelerini takip ederek öğrencilerini alanda uzman ve donanımlı olarak yetiştiriyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından açıklanan iş bulma süresi sıralamasında, Tekstil Mühendisliği 4 ay 2 gün süresi ile en hızlı iş bulan meslek olarak yerini aldı. Bu mesleğe gönül veren Egeli öğrenciler, sektörde her zaman farkını ortaya koyuyor” dedi.
EÜ Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Perrin Akçakoca Kumbasar, bölümün 1966 yılında bir Türk-Alman teknik işbirliği ile eğitim vermeye başladığını ifade ederek, “Tekstil Mühendisliği Bölümü, öğrencileri ilk iki yıl temel fen ve mühendislik dersleriyle birlikte tekstil mühendisliğine adım atmalarını sağlayan derslerini tamamladıktan sonra, tekstil teknolojisi iplik, dokuma, örme, tekstil kimyası ve terbiyesi ya da konfeksiyon opsiyonlarından birini seçmekte ve son iki yıl seçtikleri opsiyonda uzmanlaşmaktadır. Türkiye’de bu şekilde uzmanlaşarak eğitim veren tek Tekstil Mühendisliği Bölümü, Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliğidir. Ayrıca bölümümüz 2006 yılından itibaren MÜDEK ‘Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’ tarafından akredite edilmiştir” dedi.
“Uygulamalı eğitime önem veriyoruz”
Bölümün uygulamalı bir alan olduğunun altını çizen Prof. Dr. Akçakoca Kumbasar, “Tekstil mühendisliği, uygulamalı bir mühendislik dalıdır. Bölümümüzde bu gereksinim gerçek anlamda üretim yapabilen yedi ayrı pilot işletmemizde Pamuk İpliği, Yün İpliği, Dokuma Hazırlık ve Dokuma, Örme, Dokusuz Yüzeyler, Tekstil Terbiyesi ve Konfeksiyon ve Fiziksel ve Kimyasal Tekstil Testleri, Terbiye, Yıkama, Örme Desen ve Bilgisayar Destekli Giysi Tasarımı laboratuvarlarında karşılanıyor. Bu tesislerde meslek derslerinin uygulamaları, araştırma geliştirme çalışmaları ve deneme üretimleri yapılıyor. Bunun yanı sıra öğrencilerimiz nanoteknoloji, giysi konforu, medikal tekstiller, koruyucu giysiler, akıllı tekstiller gibi yenilikçi alanlar konusunda da yetişmekte, çeşitli dersler kapsamında düzenlenen teknik geziler ile birçok fabrikayı tanımakta ve sektör çalışanları ile tanışıyor. Ayrıca, yapılan projeler ve lisansüstü programları, başarılı ve yetenekli lisans öğrencilerine kendilerini geliştirmeleri için önemli fırsatlar sunuyor” diye konuştu.
Cazip burs imkânları
Zengin altyapıya ve deneyimli öğretim elemanı kadrosuna sahip olan EÜ Tekstil Mühendisliği Bölümünü bitiren genç mühendislerin aldıkları tekstil mühendisliği eğitimi sayesinde iş bulma konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirten Prof. Dr. Kumbasar, “Mezunlarımız yurtdışında da çalışma olanağı bulabiliyor. Mezunlarımız ve sanayi arasındaki iletişim ve dayanışma ‘Sanayi ile İlişkiler Koordinasyon Komisyonu’ tarafından başarılı bir şekilde yürütülüyor ve her yıl yeni mezunlarımızla tekstil sektörünün önde gelen kuruluşlarının bir araya getirildiği kariyer günleri düzenleniyor” dedi.
Tekstil sektörünün Tekstil Mühendisliği eğitimine verdiği önem doğrultusunda burs imkanlarına değinen Prof. Dr. Kumbasar, Bu kapsamda Tekstil Mühendisliği Bölümünü ilk 5 tercihi içerisinde seçen ve ilk 80 bine giren öğrencilere kademeli olarak karşılıksız eğitim bursu veriliyor. Burs miktarları, üniversite sınavı puan sıralamasında ilk 20 bine giren öğrencilere asgari ücret kadar, 20 bin ile 50 bin arasındaki öğrencilere asgari ücretin yüzde 70’i ve 50 bin ile 80 bin arasındaki öğrencilere asgari ücretin yarısı olacak şekilde burs veriliyor” diye konuştu.