Her 10 erkek, 20 kız çocuktan birisi tütün ürünü kullanıyor

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Her 10 erkek, 20 kız çocuktan birisi tütün ürünü kullanıyor

İZMİR(Ege Ajans)- 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Tütün ve ürünleri; neden oldukları önemli sağlık sorunlarına ve her yıl yüzbinlerce erken ölüme yol açmasına rağmen tüketilmeye devam ediyor. Oysa bırakmak mümkün. Uzmanlar, bu günün sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu anlatmak ve bunun toplumdaki tüm bireylerin sağlığı için ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdiler.

 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalına bağlı Sigara Bırakma Polikliniğinde hizmet sunan hekimler; Prof. Dr. Raika Durusoy, Doç. Dr. Işıl Ergin, Doç. Dr. Hür Hassoy ve PhD. Dr. Seyfi Durmaz olarak sigara bırakmanın önemine dikkat çeken önemli açıklamalarda bulundu.

Egeli uzmanlar, “Türkiye, dünyada en fazla sayıda sigara içen kişinin bulunduğu ülkeler arasında. Küresel Yetişkin Tütün Araştırmalarının sonuçlarına göre 2012 yılında Türkiye’de 14,8 milyon kişi, nüfusun yüzde 27,1’i sigara kullanırken, 2016 yılında bu sayı 18,5 milyona, nüfusun yüzde 30,9’una çıkmıştır. 2016 itibarıyla erkeklerin yüzde 43,7’si, kadınların yüzde 18,2’si sigara içmekte. Her iki cinsiyet için de kullanımda artış söz konusu. Türkiye’de sigara ve tütün ürünleriyle mücadelede atılan pek çok adıma rağmen 2018 yılında Cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketimi yaşandı. Toplamda 118,5 milyar sigara tüketildi, kişi başına yılda bin 400 sigara düştü. Küresel Gençlik Tütün Araştırması sonuçlarına göre de her 10 erkek çocuktan birisi ve her 20 kız çocuğundan birisi tütün ürünü kullanmakta. Bu rakamlar tütün tüketiminin ülkemiz için çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret etmektedir. Bu mücadelede hem bireye hem de kamuya önemli görevler düşmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün, ülkelerin tütün kullanımını azaltma çabalarında; pasif etkilenimlerin önlenmesi, bırakmak isteyenlere yardım olanaklarının sunulması, etkin uyarıların yapılması, mevzuatın güçlendirilmesi, reklam yasaklarının uygulanması, vergilerin artırılması ve sürecin iyi takip edilmesi şeklinde önerileri vardır. Sigara bırakma ile ilgili yürüttüğümüz çabalar tütün kontrolü içinde bu bağlamda önemli bir yere sahiptir” diye konuştular.

   EÜ’de pek çok birim sigara bırakma konusunda önemli destek sunuyor

Tüm tütün ürünlerinin kanser yapıcı unsurlar içerdiğini ifade eden Egeli Halk Sağlığı Uzmanları,  “Bu kanser yapıcıların kimi tütün yaprağının kendisinden gelir. Kimi yanma ile açığa çıkar, kimi de işlenme sırasında eklenir. Tütün ürünlerindeki 70 maddenin hayvan ya da insanlarda kanser yapıcı olduğu ispatlanmıştır ve bunlardan 16’sı insanda Grup I karsinojendir. İçilen süre ve yoğunluk hastalıkların oluşmasında temel belirleyici olduğu için, ne kadar erken kurtulunursa o kadar iyidir.  Ülkemizde sigara bırakma poliklinikleri bu alanda önemli destek sunmaktadır. Üniversitemizde de Halk Sağlığı 2016’dan beri, Göğüs Hastalıkları 1999’dan bun yana,  Anabilim dalları ve Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü 2011’den beri sigara bırakma poliklinik hizmeti yürütmektedir. Bu hizmet sayesinde toplumdaki bireyler yanı sıra onlarca çalışan ve öğrencinin sigara bırakma çabaları desteklenmiştir. Ayrıca son bir yıldır 17 öğretim üyesi ile yürütülen Dumansız Ege çalışmaları da bu çabaları Ege Üniversite kampüsüne yaygınlaştırmak konusunda da önemli adımlar atmaktadır.  Son olarak Yeşilay tarafından desteklenen bu proje, önce İzmir’e sonra da tüm Türkiye’ye örnek olmayı hedeflemektedir” dediler.

Sigara Bırakma Danışma Hattı ‘ALO 171’i Arayın…!

Sigarayı bırakmak isteyenlere seslenen Uzmanlar, “Sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olmak amacıyla ‘Sigara Bırakma Danışma Hattı’ ALO 171’i arayarak polikliniklerimize başvurabilir. Görüşmeler sonrasında kişiye özel, davranışsal tedavi veya ilaç tedavisi planlanıp süreç hasta-hekim işbirliğinde izlemlerle yürütülmektedir. Tütün mücadelesi yasal düzenlemelerin uygulanması denetlenmesi yanı sıra, bilgi ve farkındalığın artırılması ve en önemlisi de kültürün ve normların değişmesi ile başarılı yol alabilmektedir. Bu nedenle sigara içmeyen bireylerin de sigarasız ortamları savunması ve talep etmesi çabalarımızı güçlendirecektir” diye konuştular.

Tütün kullanmayanlara seslenen Egeli Uzmanlar,  “Kendinizi tebrik edin, böyle bir tuzağa düşmediğiniz ve bu kısır döngüye girmediğiniz ya da çıktığınız için! Başkasının dumanına maruz kalanlar, temiz hava hakkınızı savunmak için bu günü bir fırsat olarak değerlendirin. Tütün kullananlar,  9 Şubat ‘i kendinize bir iyilik yapmak için değerlendirin. Bir gün belirleyip o gün sabah kalktıktan sonra hiç içmeyin. Aklınıza sigara geldikçe 8-10 dakikalığına hoşunuza giden bir şeyle uğraşın, o istek geçecek, bir sonrakine dek 2-3 saat rahat edeceksiniz ve beyninizdeki bağımlılık bir tık azalacak. Başaramazsanız kaybedecek bir şey yok, dünle aynı durumda olacaksınız ve bir sigara bırakma polikliniğinden destek alarak kurtulabilirsiniz” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir