İzmir’e Dair Her Şey: İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi

Mert Ali Karabulut

Ege Üniversitesi’nin sosyal bilimler alanında kurulan ilk araştırma merkezi olan İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi, kent ile ilgili önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

İzmir’in tarihine, kültürüne, müziğine, sanatına ve sporuna yönelik çalışmalar yapan, araştırmalar gerçekleştiren İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi, kentin değerlerinin bilinmesini sağlamak ve görünür kılmak, gelecek kuşaklara aktarmak için pek çok konuda çalışmalar yürütüyor. Önceki yıllar birçok önemli eseri İzmirlilere kazandırdıklarını ifade eden İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Merkez Müdür Vekili Doç. Dr. Olcay Pullukçuoğlu Yapucu,  şimdi de “Batı Anadolu’nun Eşkiyalık Tarihi” ve  “Batı Anadolu’da Konut”   isimli kitapları hazırladıklarını söyledi.

İzmir özelinde önemli çalışmalar gerçekleştiren Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi, İzmir’e dair birçok konuyu kapsayan, şehre ve kentin kültürüne dair araştırmalar yapan bir akademik birim olarak çalışmalarına devam ediyor.

Merkezin, Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak 1993 yılında kurulduğunu ifade eden İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Merkez Müdürü Vekili Doç. Dr. Olcay Pullukçuoğlu Yapucu, İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Ege Üniversitesi’nde sosyal bilimler alanında kurulan ilk araştırma merkezi olduğunu söyledi. Merkezin çalışma alanının İzmir ile alakalı her konu olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yapucu; İzmir’in doğa, tarih, kültür, yerleşim, ticaret, tarım gibi konuların her birinin merkezin hedef alanlarına dahil olduğunu belirtti.

Kurumun çalışma alanı ve yapmış olduğu faaliyetler hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Yapucu, “Araştırma merkezinin faaliyetlerine bakıldığında tarihsel çalışmaların baskın olduğu gözüküyor. Bölge kültürü ve çevre çalışmaları bizim çalışma alanlarımızın başında geliyor. ‘Efelik’ kültürüyle ilgili çalışmalarımız oldu. Tarif ettiğimiz alanlarla ilgili çeşitli konferans sempozyum ve sergi çalışmaları yapıldı. İzmir’in önemli bir değeri ‘Altınordu Futbol Kulübü ve Tarihi’ hakkında konferans gerçekleştirildi. İzmir’deki göçmenlerle alakalı ‘Rodos İsfanköy Türkleri’ başlığında bir konferans gerçekleştirdik ve mübadeleyle ilgili bir kitap çıkardık” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir