EÜ’de “Peyzaj Mimarlığı Bölümü Mezunları 2020 Buluşması’’

“Bahçe Mimarisi Kürsüsünden Peyzaj Mimarlığı Bölümüne 65 Yıllık Öykü’’

EÜ’de  “Peyzaj Mimarlığı Bölümü Mezunları 2020 Buluşması’’

Sevda Yıldırım – Semiha Özkul – Sima Kurt

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı mezunları uzun bir süre sonra bir araya gelerek hasret giderdi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde  “Peyzaj Mimarlığı Bölümü Mezunları 2020 Buluşması” gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonu’nda yapılan etkinliğe Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Eftal Düzyaman, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanay Birişçi, İzmir Demokrasi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Doygun, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim elemanları ve bölüm mezunları katıldı.

Buluşmada Prof. Dr. Mehmet Bülent Özkan tarafından   “Bahçe Mimarisi Kürsüsünden Peyzaj Mimarlığı Bölümüne 65 Yıllık Öykü’’ adlı söyleşi yapıldı.  Prof. Dr. Özkan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün tarihçesinden ve anılarından bahsetti.

Prof. Dr. Özkan özetle, “Bölümümüz, fakültemizin kurulduğu 1955 yılında Bahçe Bitkileri Bölümü içinde oluşmaya başlamış ve 1958 tarihli Senato Toplantısı’nda alınan kararla 17 kürsüden biri olarak Bahçe Mimarisi Kürsüsü adıyla tesis edilmiştir. Peyzaj Mimarlığı uğraşı alanlarına yönelik dünya ve ülkemizdeki gelişmelere koşut olarak, 1976 tarihinde Bahçe Mimarisi Kürsüsü yanında Peyzaj Mimarisi ve Süs Bitkileri Bölümü kurulmuştur. Peyzaj Mimarlığı Bölümü mezunları 1990 yılına kadar Ziraat Mühendisi unvanı alırken bu tarihten itibaren Peyzaj Mimarı unvanı almaya başlamıştır. 2000 tarihli Fakülte Kurulu’nda, Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bilim Dalı’nın Peyzaj Mimarlığı Bölümü içerisinde kapatılarak Bahçe Bitkileri Bölümü bünyesinde açılması kararlaştırılmıştır. Peyzaj Mimarlığı Bölümü, uzun yıllar, fakültemizde eğitim – öğretim veren 11 bölümden birisi olmuş ve 1999 yılında uygulamaya konan yeni yapılanma çerçevesinde, fakültemizdeki 4 programdan birisi haline dönüşmüştür. 2009 – 2010 öğretim yılında yürürlüğe giren yeni bir düzenlemeyle bölüm eğitimine geri dönülmüş ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü fakültemizde eğitim veren 10 bölümden birisi olmuştur” dedi.

Ege Üniversite’nin simgesi olan zeytin ağacının anlamına da değinen Prof. Dr. Özkan, “Zeytin ağacı, önce kesilip sonra yansa da yeniden yeşeren ve hala ayakta olan önemli bir simgemizdir’’ dedi. İzmir kenti, Ege Üniversitesi ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün geçmiş yıllara ait fotoğraflarını, döneme ait anılarıyla birlikte paylaşan Prof. Dr. Özkan, mezunları kah ağlatmış kah güldürdü.

Söyleşiyi takiben Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde gerçekleştirilen kokteylde, 150 civarında bölüm mezunu ikramlar eşliğinde sohbet etti. Etkinliğe katılarak mezunları yalnız bırakmayan emekli öğretim üyeleri Prof. Dr. İlçin Aslanboğa, Prof. Dr. Ümit Erdem ve Prof. Dr. Aydın Güney’e bölüm başkanı Prof. Dr. Tanay Birişçi, günü anısına teşekkür belgelerini sundu.

Duygu dolu anların yaşandığı programda, 1982 yılından bu yana 38 yıl içinde bölümden mezun olan meslektaşlar ile bölüm öğretim elemanları bir araya gelerek duygularını paylaştılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir