Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Eğitimde erişilebilirlik anlamında Türkiye’deki öncü üniversitelerden birisiyiz”

Şura Nur Savranoğlu- Özge Uğulu

İZMİR (Ege Ajans)-  Görme engelli bireyler için farkındalık yaratmak amacıyla 7-14 Ocak tarihleri arasında “Beyaz Baston Engelliler Haftası” olarak anılıyor. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı ve Engelsiz Ege Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “İlk kez Beyaz Baston, 1921 yılında bir kaza sonucu görme yetisini kaybeden Londra’daki bir fotoğraf sanatçısının kendi yaşadığı zorluğa dikkat çekmek amacıyla bastonunu beyaza boyamasıyla birlikte, dış dünyanın dikkatini çekti. Bu olayın sonucunda ‘Beyaz Baston’ Fransa’da Görme Engelliler Örgütü tarafından 1931 yılında görme engelli hareketinin simgesi haline geldi” dedi.

Ege Üniversitesi’nde görme engelliler adına yapılan çalışmalara değinen Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Ege Üniversitesi’nde her yıl yaklaşık 15 görme engelli öğrencimiz eğitim alıyor. Öğrencilerimizin bir kısmı az gören bir kısmı ise tam görme kaybı olan bireyler. Az gören öğrencilerin ders materyallerine ve sınavlarına büyük puntolu olarak ulaşmalarını sağlıyoruz. Tam görme kaybı olan öğrencilerimizin sesli kitap talebi olduğu zaman, ihtiyaç duydukları kitaplar kütüphanemizde sesli kitap şeklinde hazırlanarak öğrencilerimize ulaştırılıyor. Her öğrencimizle Engelsiz Ege Koordinatörlüğü olarak bireysel görüşmeler yapıyoruz ve bu görüşmeler doğrultusunda öğrencilerin taleplerini gözeterek uyarlama mektupları hazırlıyoruz” diye konuştu.

ENGELSİZ BİLGİLENDİRME ve YÖNLENDİRME SİSTEMİ

Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Üniversite kayıt haftası boyunca Engelsiz Ege Koordinatörlüğü kayıt masası yer alıyor ve öğrencilerimiz bize başvurduğu taktirde onlarla bir oryantasyon eğitimi yapılıyor. Buna ek olarak geçen yıl Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle Engelsiz Bilgilendirme ve Yönlendirme Sistemi (EYBİS) uygulamasına başlandı. Bu uygulamada bir tablet eşliğinde kampüsün içerisinde oluşturduğumuz standart programımız var. Bu uygulama bir navigasyon sistemi şeklinde öğrencinin en çok kullandığı güzergâhları içeren bireysel hazırlanan programları EYBİS uygulamamıza tanımlıyoruz ve sonrasında öğrencilerimizin android işlemci cep telofonlarına standart programı ve bireysel hazırlanan programı yüklüyoruz” dedi.

ENGELSİZ BİLGİLENDİRME ASİSTANI

Ege Üniversitesi’nde görme engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için birçok uygulamanın olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Ege Üniversitesi Engelsiz Bilgilendirme Asistanı projesi engelli bireylerin bilgiye erişimlerini kolaylaştırıyor. Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Koordinatörlüğü sayfasına girdiğinizde sayfada görme engelliler için tüm siteyi anlatıp seslendiren bir bölümümüz var.  Ayrıca üniversitemizin tüm web sayfalarında ‘Web Tabanlı İnsan Sesi Tanıma Programı’ Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle Aralık ayından itibaren aktif olarak kullanılabiliyor.  Bunun için web sayfalarının sol üst kısmında bulunan ‘sesli kontrol’ butonuna tıklamanız yeterli oluyor” dedi.

Sosyal sorumluluk projelerine değinen Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Birçok farklı sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyoruz. Bunlardan en önemlisi de  ‘Sesli Kitap’ projesi. Bu proje için İletişim Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Kütüphane ile birlikte çalışıyoruz. Kampüs olarak görme engelli bir öğrencimiz bize başvurduğunda olanaklarımızı yoğun bir şekilde sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

EĞİTİMDE ERİŞİLEBİLİRLİK ÖNEMLİ

Ege Üniversitesi olarak öncelikli konunun eğitimde erişilebilirlik olduğunu ifade eden Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Ege Üniversitesi olarak öncelikli konumuz eğitimde erişilebilirlik. Bu anlamda Türkiye’deki öncü üniversitelerden bir tanesiyiz diyebilirim. Ayrıca fiziksel erişebilirlik ile ilgili olarak ‘EYBİS” uygulamamız mevcut. Görme engelli öğrencilerimiz için kampüs içerisinde erişilebilirliği en iyi şekilde sağlamaya çalışıyoruz. Örneğin, Eğitim Fakültesi’ne girdiğimizde kılavuz çizgilerimiz var. Bu kılavuz çizgilerinin bu yıl içinde tüm kampüste olmasını hedefliyoruz” dedi.

Doç. Dr. Akmeşe, “YÖK’teki istatistiklerimize baktığımızda erişilebilirlik noktasında yaklaşık 47 bin engelli öğrencinin üniversite düzeyine geldiğini ama bunların 36 bininin açık öğretim ya da uzaktan eğitim öğrencisi olduğunu görüyoruz. Fiziksel olarak üniversitelerde daha fazla eğitim alma olanaklarına sahip olmaları gerekiyor. Bunun için de ilkokul, ortaokul, lisede eşit erişilebilirliğin sağlanmış olması gerekiyor. Son yıllarda ülkemizde erişilebilirlik konularında çok ciddi çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir